HTML

Egyenruhás polgár

Vadai Ágnes és barátai blogja

Friss topikok

  • : A kedvenc részem, hogy majd mi felszámoljuk! ki az a 1,3 %-os pártotok? Hát az komoly erő! És arró... (2012.12.31. 17:46) A HÁZŐRÖK
  • sajtospajor (törölt): Kedves ágnes így viselkedik egy demokrata: www.youtube.com/watch?v=grPq-RSNeuU Nem akarom a náci-n... (2012.12.07. 16:52) ADÓSSÁGOM A 2006-OS ŐSZI ESEMÉNYEK MIATT
  • pánpéter: @Evezős: jaja, sikeres volt. :)) fogoytt 2 kilót vagy miért volt sikeres? :) röhögésen kívül nagy... (2012.09.25. 13:22) A TEK-ESEK VÉDELMÉBEN….
  • vityakiraly: Amennyiben a TEK hozzáértő, bizonyosan az ide felkerülő hozzászólásokat is figyelemmel kísérik. Ha... (2012.09.02. 00:33) SZÓLJON MÁR VALAKI HAJDU JÁNOSNAK….
  • FIROBE: Néha az az érzésem, hogy az állam részéről a pancserok, lúzerek, amatőrök (és ez még dicséret is) ... (2012.06.20. 17:08) AZ UD ZRT. ESETE ADÓFORINTJAINKKAL… II.

Már nem Buda, hanem a Magyar Honvédség a tét!!

2012.05.20. 11:26 Vadai Ágnes

 

Május 21-én ünnepli az ország a Honvédelem Napját. Ilyenkor szerte Magyarországon állománygyűléseken osztanak elismeréseket a katonáknak, és a honvédelem ügyét szolgáló polgároknak. Kiképzésmentes nap ez, amelyik kiválóan alkalmas arra, hogy egy kicsit áttekintsük a Magyar Honvédség helyzetét. Főleg azért, mert lassan két éve a sereg is a nemzeti együttműködés rendszerében szenved.

Azzal kell kezdeni az értékelést, hogy köszönetet mondunk a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség állományának a helytállásért. Ez most talán közhelynek tűnik, de tényleg emberfeletti teljesítményt nyújt az állomány, különösen úgy, hogy a fejük feletti nemzeti együttműködők mindent megtesznek azért, hogy végérvényesen leépüljön a sereg.

 

Egy két éves értékelés akkor korrekt, ha az elvégzett munka jó és rossz oldalát is bemutatjuk. A teljesség igénye nélkül nézzük hát, hogy mi történt a 2010-es választások óta.

 

Pozitívumok:

  1. Még van Magyar Honvédség. – Figyelembe véve, hogy milyen erőfeszítést tettek az ország politikai vezetői a sereg leépítésére, azt hiszem, hogy értékelnünk kell azt az életösztönt, amivel a katonák és a honvédségi dolgozók ellenálltak ennek a politikának.
  2. A miniszter jó erőben van, és képes két napon át kerékpározni. – Jó példát mutatott, és ezt értékelni kell.
  3. A kiberterrorizmus elleni küzdelem prioritás. – Jó a szakma!

 

Negatívumok:

  1. 2010 óta folyamatosan csökken a HM költségvetése. lényegében nincsen fejlesztés, csak nagyon szép sajtótájékoztatók a magyar hadiipar újjáélesztéséről (lásd Hadik-terv), meg arról, hogy 2016 (!) lesz a nagy ugrás éve, mert akkor indulnak el majd a minden területre kiterjedő fejlesztések. – Itt csak annyit jegyeznék meg, hogy egy normális országban egy ilyen mondat nem hangzik el a miniszter szájából, vagy ha mégis, akkor a következő mondata arról szól, hogy beadja a lemondását.
  2. Megbüntették a nyugállományú katonákat. 16 %-os adót vetettek ki rájuk, és szolgálati járadékosok lettek. – A pénz is hiányzik nekik, de a megaláztatás az, amit nehezebb elviselniük. A legkevesebb, amit egy kormányváltás hozhat ennek a rétegnek az az erkölcsi jóvátétel.
  3. Nem jobb a helyzet az aktív katonák esetében sem. Még a bérkompenzáció sem tudja ellensúlyozni az Orbán-Matolcsy tandem átkozottul ostoba gazdaságpolitikáját.
  4. Önálló tisztképzés felszámolása. – Ez önmagáért beszél.
  5. Ál- önkéntes tartalékos rendszer kialakítása – Simicskó képviselőtársamnak mondom, hogy ez nem az, amiről korábban beszélgettük és a parlamentben is megállapodtunk. Nagy kár!
  6. A katonai titkosszolgálatok összevonása UD Zrt-s vezénylettel. – Az a kérdés, hogy kinek az érdekét szolgálja és a ki az információk fő felhasználója!
  7. A 18 és 40 közötti magyar állampolgárságú, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező férfiakat összeírják, egészségi adataikat is begyűjtik. – Lopakodó sorkötelezettség, megvan hozzá a kétharmad!
  8. Gripen-szerződés újratárgyalása és módosítása. – Miután a miniszter az erről szóló tájékoztatón érzésem szerint nem bontotta ki az igazság minden részletét, megnéztem a szerződést. Igazam volt, nem lett olcsóbb, sőt…
  9. A MIG-29-es vadászrepülőket meg nem tudják eladni. – Vajon miért?
  10. A Horthy-kultusz újjáéledése. – Történelmi tévedés és súlyos bűn a XXI. század Magyar Honvédségét egy olyan korszakba visszavezetni, amely romlás volt az országban és magának a seregnek is.

 

A pozitívumok egy része erőltetett, a negatívumok sora meg folytatható. A Demokratikus Koalíció országjárásán van szerencsém találkozni aktív és nyugállományú katonákkal. A kétéves pusztításról csak szenvedélyesen lehet beszélni, a jövőhöz, a 2014 után honvédelmi világhoz azonban higgadtság kell. Erre hívok mindenkit, írjunk együtt egy fenntartható, finanszírozható honvédelmi programot! Keressenek a facebook-on, itt a blogon, a Demokratikus Koalíció honlapján és facebook oldalán, e-mailben és személyesen.

 

Éljen a magyar szabadság! Éljen a HAZA!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenruhaspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr714527137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plebanos77 2012.05.20. 16:12:07

Apám hivatásos katonatiszt volt.(alezredes)
Emléke még most is él.
A katona élet a haza megvédésével együtt jár!
Tiszti esküt tesznek a haza megvédésére.Életüket is adják ha kell ezért.
Megbecsülésük ,életpálya kialakitása, ezért minden magyar állampolgárnak szent kötelessége.
A magyar államnak kötelessége biztosítani a nemzeti jövedelem, annyi százalékát,hogy legyen mivel megvédeni az országot.Ki kell alakítani a ranglétrát,az előrelépés feltételeit,a katona családok megélhetését.A rendészeti szerveknél is.
NEM SZABAD ENGEDNI HOGY KATONÁINK ÉHEZZENEK!Erre félre kell tenni mindenkor az ország kaszsályából.

czjanos 2012.05.20. 16:36:31

Csak a szépre emlékezem...
1961-63, Keszthely, MN 9351, önálló kivonuló légvédelmi tüzérezred, közel-felderítő és tűzvezető lokátorral, lőelemképzővel, 55-ös csöves ütegekkel, tisztesiskolával. Reggelente 10 perces sajtófigyelő (Népszabadság), hetente egy óra politikai foglalkozás és minden más idő szigorúan a kiképzés (mondtam az elején, hogy csak a szépre emlékezem, ezért a kiképzésen kívüli laposkúszásokat kihagyom). Nagyon hamar megtanultuk a ránk bízott technika kezelését, használatát, amit aztán rengetegszer gyakoroltunk. Megtanultuk ezen kívül a gyalogsági harc eszközeinek ( pl. kgr, préstest, stb. használatát, a vegyi és sugárvédelmi felderítés és mentesítés alapvető mozzanatait). A tisztek túlnyomó többsége elkötelezett volt a hivatása iránt, törekedtek a tudásuk, tapasztalataik átadására. Magas követelményt támasztottak a sorkatonákkal szemben. Arról szerencsére nincs képem, hogy éles helyzetben hogy tudtuk volna alkalmazni.

soma1976 2012.05.20. 19:10:00

1997-ben avattak hadnaggyá, 2011-ben őrnagyként hagytam ott a sereget. Nem nyugdíjaztak, nem elküldtek, magam kértem a leszerelésemet. Harmadszorra, fél év huzavona után sikerült is. Voltam külszolgálaton, részt vettem külföldi tanfolyamokon, gyakorlatokon, a szakterületemen sikeresnek és jól képzett szakembernek mondtam magam. Mi okozta a törést bennem? Elég volt az agyatlan és pénz nélkül vívott papírháborúkból, a bizonytalanságból. Fejetlenség van, megbecsülés nincs. Hogy van az, hogy valaki az életét teszi egy hivatásra, de a vezetés a feltételeket kénye-kedve szerint változtatja? Semmi vonzó nem maradt a szolgálati nyugdíj lehetőségének megszűnésével. Keltem hajnalban, lemondtam sok mindenről, cserében bíztam a jövőben. Sajnos feleslegesen, mert elpárolgott a megbecsülés. Köszönöm, elég volt. Szerencsére volt egyéb lehetőségem a leszerelés után, ezért egy percig nem hiányzott az évek óta reálbér csökkenést elszenvedő illetményem.

czjanos 2012.05.20. 20:08:25

@soma1976: a megbecsülés egy különös módjáról írok ( az előző bejegyzésemben már leírtam, hogy mikor és hol szolgáltam sorkatonaként. Szakaszvezető volt a rendfokozatom, a beosztásom pedig tisztesiskolán szakaszparancsnok voltam (ez kifejezetten tiszti beosztás volt akkor). A kiképzési év végén a szakaszom "Élenjáró szakasz" lett. Ezt a teljesítményt akkor a tiszteknél előléptetéssel honorálták. A nagy rendezvényre érkező elöljáró (Szeles Péter ezds) az állománygyűlés előtt észre vette, hogy valamiért kimaradtam az előléptetésre kerülők közül. Azonnali intézkedéssel előléptetett, a parancs felolvasásakor én is megkaptam a kék borítékot (abba szokták tenni az új rangjelzéseket), de az én borítékom üres volt, mivel nem készítették elő. A magasabbegység képviselője megbecsülte a leszerelő sorkatona szolgálatát! Később, más területen rangban sokkal feljebb vittem, de ezt az őrmesterséget a mai napig becsben tartom.

czjanos 2012.05.28. 15:20:00

Van egy jó hírem: Hende Csaba megvédi a balti államok légterét! Ugyan, kitől?

makjanos 2012.06.12. 16:05:07

Sajnos valamennyi nyugállományba helyezett szolgálati nyugdíjas járandóságát megadóztatják, ha december 31.-ig nem töltötte be az 57. életévét. Az aktívak jelen szabályozás szerint 60 éves korukban teljes fizetéssel kérhetik a rendelkezési állományba helyezésüket, a járandóságban részesülők 65 éves korukig adózhatnak. Nem diszkriminatív ez? Kérdések: hány fő lépett be senior állományba? Mi a feladatuk? (térkamera figyelő, ügyeletes tiszt mellé beosztott láblógató?)Hány fő járadékos lépett be önkéntes tartalékosnak, ebből hány fő szolgált a HM és hány fő más fegyveres szerv állományában( a tudomásom szerint, akit felvettek önkéntes tartralékosnak, az korábban mind a HM állományában szolgált)? Hány főt vettek vissza rendes állományba, a saját volt testületéhez? A válaszok azért lennének lényegesek, mert rávilágíthatnának arra, hogy a kormány által szolgáltatott magyarázatok, indokolások és a valóság milyen kapcsolatban vannak egymással .

Odescalchi 2012.06.17. 21:36:17

A héten szomorúan csúfos, és meg nem érdemelt véget ért egy kiváló katona karrierje: a tartalékos százados miniszter eltávolította a pályáról Isaszegi vezérőrnagyot, mert az olyanokra, mint ő ennek a vezetésnek nincs szüksége. Nincs szükség rá, aki bátran ment Irakba az elsők között, és nem maradt itthon mondván, hogy ott veszélyes. Nincs szükség azokra sem, akik több nyelven beszélnek, de van azokra, akik egy nyelvvizsga papír birtokában majdnem el bírnak mondani 3 mondatot külföldiül. Nincs szükség azokra, akik műveltek, tapasztaltak, holisztikusan bírnak gondolkodni, és olyan megoldásokat tudnak kínálni, melyeket üdvözölnek az EU-ban és a NATO-ban. Szükség van ellenben azokra, akik még csak nem is kérnek Brüsszelből, vagy egyáltalán nem bírnak gondolkodni, mert a semmiből kerültek a pályára a kormányváltás után, vagy mindent aláírnak, mindent megtapsolnak, amit a vezető elvtársak mondanak, függetlenül attól, hogy mit jelent ez hazánk védelmére nézve. Van még persze a két véglet között sok ezer katona és kormánytisztviselő, aki szolgálná a hazáját, ha tudná, de csak azt tudja, hogyha ki meri nyitni a száját, akkor az egész egzisztenciáját, családja jövőjét teszi kockára. Az MH züllik le és szét, de a hatalom gyakorlója büszke a tartalékosaira. Szégyen és gyalázat, de tény, hogy Isaszegi tábornok valóban nem illik bele 2012 honvédségébe.

Vadai Ágnes 2012.06.19. 13:48:01

@Odescalchi: Arról a tábornokról van szó, aki a kormányváltás után a HM egyik cégénél maradt, majd egy alja rockballadában táncolt és énekelt parasztszerelésben?

Na, az volt a csúfos vég!!
süti beállítások módosítása