HTML

Egyenruhás polgár

Vadai Ágnes és barátai blogja

Friss topikok

  • : A kedvenc részem, hogy majd mi felszámoljuk! ki az a 1,3 %-os pártotok? Hát az komoly erő! És arró... (2012.12.31. 17:46) A HÁZŐRÖK
  • sajtospajor (törölt): Kedves ágnes így viselkedik egy demokrata: www.youtube.com/watch?v=grPq-RSNeuU Nem akarom a náci-n... (2012.12.07. 16:52) ADÓSSÁGOM A 2006-OS ŐSZI ESEMÉNYEK MIATT
  • pánpéter: @Evezős: jaja, sikeres volt. :)) fogoytt 2 kilót vagy miért volt sikeres? :) röhögésen kívül nagy... (2012.09.25. 13:22) A TEK-ESEK VÉDELMÉBEN….
  • vityakiraly: Amennyiben a TEK hozzáértő, bizonyosan az ide felkerülő hozzászólásokat is figyelemmel kísérik. Ha... (2012.09.02. 00:33) SZÓLJON MÁR VALAKI HAJDU JÁNOSNAK….
  • FIROBE: Néha az az érzésem, hogy az állam részéről a pancserok, lúzerek, amatőrök (és ez még dicséret is) ... (2012.06.20. 17:08) AZ UD ZRT. ESETE ADÓFORINTJAINKKAL… II.

AZ MINDIG BAJ, HA A HÜLYÉK OKOSKODNAK, AZ OKOSOK MEG HÜLYÉSKEDNEK...

2012.04.16. 11:26 Vadai Ágnes

A hét eddigi legviccesebb interjúját a honvédelmi miniszter adta a Kossuth Rádión, de még csak hétfő van. A miniszter kijelentette, hogy 2016 után a honvédség valamennyi területét érintő komoly fejlesztések lesznek. Arra most nem térek ki, hogy a riporternek nem tűnt fel, hogy 2012-őt írunk, és 2016 az egy kicsit odébb van, de az elhíresült Schmitt interjú óta már nem várok semmi magas színvonalút egyesektől. Azt ismét megtudtam, hogy az „elmúlnyolcévben” nem történt semmi a seregben.

Ízelítőül néhány „apró ügyecske” 2002 és 2010 közötti időszakból:

  • Békeidőben megszűnt a sorkatonai szolgálat
  • Rendszerbe álltak a Gripenek, ja és volt üzemanyag is hozzájuk
  • C-17-es NATO Nehéz Légiszállító Ezred Magyarországra települt
  • NATO csúcs Magyarországon
  • Üdülési csekk és egyéb béren kívüli juttatások az állománynak.
  • Érdekvédelem működtetése, külön figyelemmel a nyugállományúakra.)

De az azért durva, hogy annyi pénz sem maradt a kasszában, hogy a minimális fejlesztéseket fizetni tudják, még úgy sem, hogy a Gripen bérleti szerződést 2026-ra tolták ki, és a fizetendő összeget lenyomták.

Miniszter Úr!
Értem, hogy nincs pénz. De azt meg ugye maguk értik, hogy ezzel lényegében vegetatív állapotba küldik a Magyar Honvédséget?
Egy nap arra ébredünk majd, hogy van koronaőrség, palotaőrség, egyenruhába öltöztetett biztonsági őrök, mint tartalékosok, csak éppen Magyar Honvédség nincs.
Ha ez így van, akkor már értem a Népszavában megjelent hírt, miszerint „Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) értelmében akár kötelezővé is válhat egyes középiskolákban a Katonai alapismeretek című tantárgy”.
Idézem a cikket: „Az új NAT nevelési céljai között valóban szerepel a "Nemzeti öntudat, hazafias nevelés" című bekezdés, amely szerint a tanulókban ki kell, hogy alakuljon "a közösséghez való tartozás, a hazaszeretet és az a felismerés, hogy szükség esetén Magyarország védelme minden állampolgár kötelessége".”
Magyarul pénz nincs fejlesztésre, majd csak 2016 után. Sorkatonai szolgálatot ciki bevezetni békeidőben. Ezért szép új név alatt mégis csak fegyvert nyomunk a fiatalok kezébe, hogy legyen valami látszattevékenység a honvédelem terén. De a helyzet az, hogy a fegyver valószínűleg fakard lesz.
Most akkor a hülyék okoskodnak, vagy az okosok hülyéskednek?

12 komment

Címkék: hadsereg gripen honvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenruhaspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr884453154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gal54 2012.04.16. 13:02:06

Nem egészen a témához kapcsolódóan, de felháborító volt a ma reggeli MR1-nek titulált Kossuth rádióban mennyire nem hagyták Önt szóhoz jutni. Én azért megkérdeztem volna, hogy ha már behívtak, akkor kíváncsiak a válaszaimra vagy sem?
A honvédség romokban, még szerencse, hogy a világon senki nem akar megtámadni minket, annyira jelentéktelenné váltunk.

Vadai Ágnes 2012.04.16. 20:19:36

@Gal54: A válaszokra nem kíváncsiak, de azért én mindig elmondom a véleményemet.

gladiátor 2012.04.16. 21:03:28

Kicsit soká szántam rá magam, hogy csatlakozzam a kommentelőkhöz. Édesapám 1953-ig katona volt, szóval, az egyenruha nem idegen számomra, de főleg csak arra emlékszem, hogy nagyon sokat volt távol a családjától. Őrnagy volt, amikor leszerelték, és akkor a család nagyon nehéz helyzetbe került... De ez most nem is olyan fontos.

Sokkal fontosabb, hogy mi is a dolga ma a katonának, a hadseregnek? Mennyit kell költeni a korszerűsítésre? A GDP hány százalékát? A fiatalokat be kell vonni a honvédelembe? Vagy legalábbis meg kell ismertetni velük alapvető fogalmakat? Gimnazista koromban - a 60-as évek elején - volt olyan tantárgy, hogy honvédelmi ismeretek, légoltalomról meg az atomtámadás utáni teendőkről - az osztályfőnöki órán
tartott egyik tanárunk ezekről a témákról előadásokat. De szörnyen untuk...

Ami most mégis idevonzott, az elsősorban Ágnes személye: kíváncsi voltam, mi vezette őt erre a nőiesnek nem igazán mondható területre.
A következő lépés az lesz, hogy megpróbálom feldolgozni az eddigi megnyilvánulásait, megérteni a céljait, enyhíteni a csalódottságát, hogy a blog kommentelői nem a kellő komolysággal reagálnak írásaira.

Ehhez a bloghoz csak annyit: A miniszter úrnak nagyon össze kellene kapnia magát, hogy megakadályozza: a magyar honvédségből ne legyen (végérvényesen) operetthadsereg.

Vadai Ágnes 2012.04.16. 21:35:08

@gladiátor: Kedves Gladiátor! Nem vagyok csalódott, mert egyre több emberhez jut el a blogom, akik értik az ügyet, az egyenruhás polgárok ügyét, és akik olyan fontos kérdéseket tesznek fel, mint ön. Pl. Mi a dolga a katonának? Igen, az-e a dolga a katonának a XXI. században, ami volt az ön édesapjának az 1950-es években? Ez valódi kérdés!
Azt persze megjegyzem, hogy sztereotípia, hogy az egyenruhás szakma nem túl nőies. Tudta, hogy a Magyar Honvédségben arányaiban több a nő, mint a parlamentben?
Várom ötleteit, véleményét, mert most írjuk a Demokratikus Koalíció biztonságpolitikai programját, amit majd meg is vitatunk, mielőtt elfogadja a Kongresszusunk a jövő év elején.
Írjuk, segítsen nekünk és nekem!

czjanos 2012.04.17. 09:55:38

Gladiátor első kérdését én is felvetettem már itt, Vadai Ágnes blogján: mi a dolga ma a katonának? Erről lehetne vitatkozni, véleményezni, bár inkább csak kérdezni. Érdemi hozzászólások helyett hosszú polémia volt olvasható a 2006-os rendőri "intézkedésekről". A múlton lehet rágódni, de a jövőt nagy hiba lenne nem vizsgálni, lehetőségeket, alternatívákat felvázolni. A Ludovika hagyományaival kell-e foglalkozni vagy a XXI. század modern technikájával? Kardot kell-e rántani vagy magas szakmai képzettségű, több nyelvet beszélő tisztikart létesíteni, amelyik képes együttműködni a legfejlettebb hadseregekkel?

Vadai Ágnes 2012.04.17. 09:59:33

@czjanos: Igaz, de a múltról is muszáj beszélni, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat még egyszer.

czjanos 2012.04.17. 10:14:23

@Vadai Ágnes: Igaz, kedves Ágnes, de a múltnak nem csak árnyoldala volt (2006-ra gondolok, bár én egészen másként ítélem azt meg, mint a Balsai-féle
társaság). Viszont, akik csak a múltról tudnak beszélni, azoknak nincs jövőképük, nincs jövőjük.

czjanos 2012.04.21. 08:54:38

Kedves Ágnes! A sorkatonasággal kapcsolatos írása szerintem kifejezetten ide, a blogjára kívánkozik. Értelmes vitát gerjeszthet az egyenruhások között!

Odescalchi 2012.04.24. 12:00:34

@Vadai Ágnes:
Kedves Ágnes!
Szívesen segítenék, van tapasztalatom. Kérem, nézzék át ki mindenki jelentkezett a DKP hivatalos csatornáin önként! (Effektíve be is osztottak a munkacsoportba, de azóta sem történt semmi.)

Vadai Ágnes 2012.04.25. 13:41:02

@Odescalchi: Azt szeretném kérni, hogy jelezze már felém, hogy melyik stábba jelentkezett önkéntesnek.
Köszönettel:
Vadai Ágnes

Odescalchi 2012.04.25. 15:05:26

@Vadai Ágnes: Általánosan ajánlottam fel a munkámat, de az életrajzom alapján, szinte magától értetődően önhöz, ha megengeded hozzád osztottak be. Úgy tudom, hogy a hölgy mostanában készül(t) szülni, biztos emiatt van csúszás.

Vadai Ágnes 2012.04.25. 15:11:05

@Odescalchi: Kislánya született. Ha elküldöd nekem az önéletrajzodat, akkor rendezem az ügyet.
süti beállítások módosítása