HTML

Egyenruhás polgár

Vadai Ágnes és barátai blogja

Friss topikok

  • : A kedvenc részem, hogy majd mi felszámoljuk! ki az a 1,3 %-os pártotok? Hát az komoly erő! És arró... (2012.12.31. 17:46) A HÁZŐRÖK
  • sajtospajor (törölt): Kedves ágnes így viselkedik egy demokrata: www.youtube.com/watch?v=grPq-RSNeuU Nem akarom a náci-n... (2012.12.07. 16:52) ADÓSSÁGOM A 2006-OS ŐSZI ESEMÉNYEK MIATT
  • pánpéter: @Evezős: jaja, sikeres volt. :)) fogoytt 2 kilót vagy miért volt sikeres? :) röhögésen kívül nagy... (2012.09.25. 13:22) A TEK-ESEK VÉDELMÉBEN….
  • vityakiraly: Amennyiben a TEK hozzáértő, bizonyosan az ide felkerülő hozzászólásokat is figyelemmel kísérik. Ha... (2012.09.02. 00:33) SZÓLJON MÁR VALAKI HAJDU JÁNOSNAK….
  • FIROBE: Néha az az érzésem, hogy az állam részéről a pancserok, lúzerek, amatőrök (és ez még dicséret is) ... (2012.06.20. 17:08) AZ UD ZRT. ESETE ADÓFORINTJAINKKAL… II.

Szegény Hadik...

2012.02.28. 12:36 Vadai Ágnes

Olvasom a neten, hogy az önkéntes tartalékos rendszer és a különféle őrségek mellé új zászlóshajó projektet talált magának a honvédelmi tárca vezetője. A Hadik-tervvel idézem a „szaktárca célja, hogy az ország védelmi képességének növelését és a technikai szükségleteket hazai bázison biztosítsák”. A honvédelmi vezetés szerint ez a félig titkos terv lesz az, amely révén a magyar hadiipar vezető szerepre is törhet, de ami még ennél is fontosabb: csökkenthető lesz az államadósság.

Sok sikert kívánok!

De azért lenne néhány kérdésem:

  1. Mégis honnan veszi a tárca jelenlegi vezetése, hogy 2002 és 2010 között leépült a hadiipar meg a Magyar Honvédség? (C-17, ÁEK, stb.)
  2. Ugye vicc a név: Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési Terv?
  3. Ha titkos lesz a terv, akkor a hadiiparban érdekeltek hogyan tudják majd, hogy mi a dolguk?
  4. Mégis milyen pénzből kívánja ösztönözni a HM a magyar hadiipar fejlődését, amikor még a Gripen bérleti díjat sem tudta kifizetni, köszönhetően annak, hogy az idén immár másodszor 2000 óta, a GDP 1 %-a alatt lesz a honvédelmi kiadás?
  5. Csak zárójelben kérdezem meg: mi lesz a sorsa a megmaradt Gripen bérleti díjnak? Elvonják a tárcától vagy ebből végre fizetnek valamit a katonáknak és a HM alkalmazottaknak? (Egy kis cafeteria nem ártana már!)
  6. És melyik külföldi hadseregnek akarnak szállítani ilyen külpolitikai elszigeteltség mellett? Mert az nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány tevékenysége magányossá tette az országot is.

Én nem vagyok semmi rossznak elrontója. Kívánom és akarom, hogy a Magyar Honvédség profitáljon minden elképzelésből. Nagyon szeretném, hogy jól kiképzett és kiválóan felszerelt katonák szolgálják a hazát. Olyan katonák, akiket anyagilag és erkölcsileg is megbecsülnek. Szeretném, hogy a magyar katonadiplomácia sikeres legyen. Én lennék a legboldogabb, ha a GDP legalább 2%-át tudná a Magyar Köztársaság a hadseregére költeni.
Ám ennek esélye elszállt 2010-ben!

Álljon itt egy idézet Paul Chambers-től, ami azt hiszen, mindent elmond a jelenlegi magyarországi helyzetről:
„A magukkal mit kezdeni nem tudó politikusok utolsó menedéke, hogy másokat lelkesítenek cselekvésre.”

3 komment

Címkék: hadsereg honvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenruhaspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr164219850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2012.02.29. 08:25:15

A Rába állami kézbe vétele nem azonos a magyar hadiipar újjá épülésével. Önkényesen felsorolok néhány "zászlóshajót" az egykori magyar hadiipar flottájából: BRG, MOM, FÉG, FMV, DANUVIA, GAMMA, NITROKÉMIA, LÁMPAGYÁR, Pestvidéki Gépgyár, Diósgyőr,Debreceni Ruhagyár, Szegedi Ruhagyár, elnézést, ha kihagytam egykori jeles szereplőket.

Tarsoly Antal 2012.02.29. 11:56:49

@czjanos: Kell valakinek a Rába. Szerintem meg is van a leendő gazdája.

"derék szíj" 2012.03.08. 22:31:21

Nem értek a hadiiparhoz, de amennyire emlékszem, erősségünk inkább a híradástechnika, finommechanika, optika és a kézifegyverek voltak, különösen, amikor a KGST-n belül (többek között) a magyar járműipart is leépítették. Az álszerénységgel nem vádolható Horváth Ede kijelentette, hogy az erős, kétéltű PSZH a VSZ kedvence lesz, amibe - igény szerint - akár "pianínót és bárszekrényt" is beépít!

Aztán szomorúan tapasztaltuk, hogy nehéz, borulékony, fegyverzete koppintás, meghajtása (a beígért 6 hengeres MAN-diesel helyett) a Csepel 344-es négyhengeres motorja, ráadásul az MN-en kívül a kutyának sem kellett...

A Hadik - tervnek én is szurkolok! De ami a "hadiipari vezető szerepet" illeti, csak fejlett ipar képes fejlett hadiipari tevékenységre, amely költséges, kutatás- és fejlesztés-igényes ágazat! Jó lenne tudni: milyen termékünkkel és melyik piacra kívánnánk "berobbanni", pláne "vezető szerepet" betölteni? Mennyi idő alatt? És főleg miből?
süti beállítások módosítása