HTML

Egyenruhás polgár

Vadai Ágnes és barátai blogja

Friss topikok

  • : A kedvenc részem, hogy majd mi felszámoljuk! ki az a 1,3 %-os pártotok? Hát az komoly erő! És arró... (2012.12.31. 17:46) A HÁZŐRÖK
  • sajtospajor (törölt): Kedves ágnes így viselkedik egy demokrata: www.youtube.com/watch?v=grPq-RSNeuU Nem akarom a náci-n... (2012.12.07. 16:52) ADÓSSÁGOM A 2006-OS ŐSZI ESEMÉNYEK MIATT
  • pánpéter: @Evezős: jaja, sikeres volt. :)) fogoytt 2 kilót vagy miért volt sikeres? :) röhögésen kívül nagy... (2012.09.25. 13:22) A TEK-ESEK VÉDELMÉBEN….
  • vityakiraly: Amennyiben a TEK hozzáértő, bizonyosan az ide felkerülő hozzászólásokat is figyelemmel kísérik. Ha... (2012.09.02. 00:33) SZÓLJON MÁR VALAKI HAJDU JÁNOSNAK….
  • FIROBE: Néha az az érzésem, hogy az állam részéről a pancserok, lúzerek, amatőrök (és ez még dicséret is) ... (2012.06.20. 17:08) AZ UD ZRT. ESETE ADÓFORINTJAINKKAL… II.

ELINDULTUNK…

2012.02.13. 11:27 Vadai Ágnes

A 2010-es kormányváltás óta sokan sokféleképpen kifejezték már véleményüket arról, ami a Köztársaság egyenruhás polgáraival történt.

A jelenlegi kormány nem válogatott az eszközökben, amikor bosszút állt a nyugdíjas és az aktív állományon. Szerzett jogok elvétele, 16 %-os adó a szolgálati juttatásokra, felszámolt érdekképviselet, elbocsátott és üldözött egyenruhások. A legocsmányabb mégis az volt, ahogyan a kormány az oszd meg és uralkodj! elvét felhasználva egymásnak ugrasztotta a Köztársaság egyenruhás és nem egyenruhás polgárait.

Amikor megszületett a blog ötlete, az vezérelt bennünket, hogy fórumot teremtsünk a Köztársaság polgárainak, legyenek ők egyenruhásak vagy egyenruha nélküliek, hogy beszélgessünk és véleményt cseréljünk olyan ügyekről, mint a hadsereg, a rendőrség, a titkosszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a tűzoltóság vagy éppen a polgári védelem.

Rendszeres időközönként jelentkezünk majd a területet érintő kérdésekkel. De nemcsak mi, a DK tagjai, szimpatizánsai kívánunk a blog szerkesztői lenni. Hívunk mindenkit, hogy írjon nálunk a biztonság témájával kapcsolatban.

Első szakmai bejegyzésünk apropóját a holnapi nap adja majd, hiszen a HM engedélyezte, hogy betekintsek a Gripen szerződés módosításának angol nyelvű változatába. Mindenki tudja, hogy ezek a dokumentumok titkosak, és én törvénytisztelő képviselő vagyok, ám önmagában az ügy alkalmat ad arra, hogy a következő bejegyzésünkben a hadsereggel foglalkozzunk.

Addig is várjuk a véleményeket, bejegyzéseket!

A Hazáért, a Köztársaságért!

Budapest, 2012. február 13.

Vadai Ágnes

62 komment

Címkék: rendőrség kormány hadsereg titkosszolgálat tűzoltóság polgári védelem büntetés végrehajtás

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenruhaspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr34100821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laeisz 2012.02.14. 00:23:29

Érdekes kérdéseket vet fel a blog léte: a magyar társadalom és az „egyenruhások” viszonyát.

Azt hiszem, mielőtt e viszonyba belemennénk, célszerűbb lesz egyenruhások helyett fegyveres erőknél szolgálókat emlegetni – mivel lényegesen különbözik a katonák, a rendőrök és (pl.) a tűzoltók társadalomban betöltött pozíciója. Szintén érdemes az elején alapvetően a katonaságra fókuszálni – azzal,. hogy ezt követően fontos lesz a rendőrség pozícióit is végigelemezni majd… Továbbá: az „egyenruhás polgár”, mint fogalom az ’50-es években a Német Szövetségi Köztársaságban jelent meg („Staatsbürger in Uniform” – „állampolgár egyenruhában”), mint a hadsereg belső függelmi-vezetési viszonyainak vezérelve. Ez szakítani kívánt a „klasszikus” német-porosz katonai és hadsereg-szervezési, de szellemiségi tradíciókkal, kiváltképpen a Harmadik Birodaloméival. (Jellegzetes szakítás-szimbólum volt, hogy a Bundeswehr nem alkalmazta többé a rövid szárú katonacsizmát… Ugyanakkor az NDK-beli Nationale Volksarmee korántsem határolódott el ennyire külső megjelenésében: pl. az egyenruhák „kísértetiesen emlékeztettek” a II. vh.-s német viseletekre – de ezt most ne nyissuk ki!)

Az új elképzelés a gyakorlatban számos nehézséghez vezetett (kiképzésben, szervezésben, hadvezetésben, stb.), úgyhogy a késői ’80-as évekre jelentős elemei immár túlhaladottakká váltak…

Mármost, ha a magyar fegyveres erők esetében használjuk az egyenruhás polgár kifejezést, akkor tisztáznunk kell ennek okát: miért tekintjük jónak ezt? El kell-e határolódnunk egy „rossz sajtójú” magyar katonai hagyományrendszertől? A hadseregnek miféle szerepet szánunk, szakmai és társadalmi téren? És ez a szerep valóban a fent leírt vezérelv mentén valósulhat-e meg a legjobban?

Kezdjük a magyar hadsereg hagyományos viszonyával a magyar társadalomhoz!

„Ki védi meg a hadsreget háború esetén?” – teszi fel a (már akkor is jogos!) kérdést Jaromil Schorm hadnagy Szabó István Redl ezredes c. filmjében. Ugyanis a(z osztrák-)magyar hadsereg már akkor sem volt képes betölteni azt a szerepet, amelyet a(z akkori) társadalom ráosztott. Egy hadsereg akkor nem képes ellátni funkcióját (a társadalom megvédelmezését), ha az adott nép és annak a hadseregben lévő fiai nem érzik a magukénak sem a hadsereget, sem a mögötte-felette álló államhatalom céljait.

Ebből a szempontból a magyar hadsereg igen régóta nem volt a magyar nép „saját hadserege” és az általa elérni kívánt „államhatalmi célok” sem a magyar nép valódi – vagy: belátott, megértett és árérzett – céljai. Nyilvánvaló történelmi okai vannak ennek – és ezen nem változtathat az, hogy igen rövid és végkifejletükben sikertelen történelmi periódusainkban megvolt ez a közösség.

A rendszerváltás óta semmit sem változott ez a felállás társadalom és hadserege között. Ráadásul bizonytalan és igazából tisztázatlan, hogy mire is való, mire is kell ez a hadsereg Magyarországnak? És azt sem tisztáztuk, hogy e célok vajon nem érhetők-e e jobban más eszközökkel, mint egy hadsereg?

Amíg ezek a kérdések nem tisztázottak, addig valódi hadseregfejlesztés sem lehet. Addig minden, ami a hadsereg körül történi, csupán politikai esetlegességek következménye és addig nem változhat pozitívan hadsereg és társadalom viszonya sem. Eddig az eltelt 22 „szabad évünkben” egyetlen kormány(erő) sem gondolta végig e kérdéseket igazán. Legfeljebb ideologikus megközelítéssel találkozhattunk (jobboldali kormányaink alatt), illetve az euro-atlanti elkötelezettségünkből kényszerűen következő „vállalásokból”, mint aktuális teljesíteni valókból kiinduló, de szerves rendszert sohasem alkotó lépések történtek. Mindebből kifolyólag azután a társadalom felé sem volt kommunikálható valamiféle egységes elképzelésrendszer – emiatt pedig semmit sem javult a hadsereg társadalmi beágyazottsága. Az csupán félig-meddig felesleges pénzkidobásnak tartott „idegen test” maradt.

Itt lesz az ideje eldönteni, mit is akarunk mi a hadseregtől? Kell-e még önálló magyar hadsereg – vagy inkább jobb, ha (mondjuk) az EU-n belül törekszünk egy közös hadseregre? (…Ami nyilvánvalóan nem a mi elhatározásunkon fog múlni – ám támogatható lenne.) Minden részletet és érvet mellőzbe (hiszen azok egy könyvben és nem egy kommentben férnének el), ha hiszünk abban, hogy az EU váljon egyfajta „Európai Egyesült Államokká”, akkor ebből szervesen következik az egységes hadsereg is. Ha pedig inkább a manapság sokak előtt „divatos” „szeparatista Európában” gondolkodunk, akkor előbb-utóbb szükség lehet egy erős, Magyarországot legalább a két legerősebb szomszédos hadsereggel szemben megvédeni képes hadseregre (hogy ez miért kellene, annak évrendszerét szintén mellőzhetjük egy kommentben) – ami képtelenség lenne! Mióta megvan Magyarország, azóta még sosem rendelkeztünk annyi gazdasági erőforrással, hogy egy ilyen erős hadsereg fenntartható lett volna – aligha hihető, hogy erre épp most, vagy a közeljövőben válna országunk képessé.

…Fontos kérdésekre kell annak jó válaszokat adnia, aki a jövőben adekvát katonai doktrínát akad adni országunknak!

Szabó Zoltán Győr 2012.02.14. 01:10:02

A haza elkötelezett szolgálata, katonának, rendőrnek, tűzoltónak és titkos/fedett szolgálatot végzőknek vállalása. A vezetőknek felelőssége a célok, értékrendek egyértelmű és generációkon átívelő meghatározása, azok megtartása. A szolgáló "szakmák" tisztességének, értelmének megteremtése, megvédése szintén az állami vezetők feladata. A szolgálók nem szolgái a hatalmon lévőknek, írjanak bármely alaptörvénynek nevezett egyoldalú szöveget, hanem a szolgálók a hazájuk, népük, a körülöttük élő emberek szolgálatát vállalták, ezzel erősítve azt a helyet amit egymás között csak hazánknak nevezünk, és megtestesítve a hazánkat összefogó szervezet, az állam egyes funkcióit... Az állam hivatkozik ezer éves létére, a folytonosságra. A katona nem egyidős a hazával? A tűzoltók elődei már a rómaiaknál is léteztek, mentettek. A középkori városi céhes legényeink önkéntes szolgálatával szintén a mai tűzoltók elődei jelentek meg hazánkban.... Ezért nagy a felelősségünk,milyen értékrend alapján, mire fogunk jutni...

noviktorka 2012.02.14. 02:03:33

Vadai Ági nagyon izgalmas ember, de ez a hideg, rideg bevezető nem tett túl kíváncsivá!

plebanos77 2012.02.14. 05:27:38

A rendszerváltás óta elkülönült testként kezelték az egyenruhásokat. Magukra hagyták, és nem történt meg a megfelelő a nem jól korszerűsített átalakulás.Minden szerv magára maradt, azt csi
nált amit akart.Ezek vezettek visszaélésekhez.A fiatalok előtt,nincsen jövőkép.Azokat a szerveket amelyek amelyek szolgáló szakmák néven emlegetünk,mára teljesen leépültek.Mit akarunk ezen helyen dolgozóktól?Korszerű felszereltségű szervezeteket,gyors reagálású csoportokat.Ja ehez pénz kell.Ki kell tehát mondani hogy az átszervezett korszerű irányítású szerveztek re a kormányok mindenkori nettó jövedelmének 5-10 %-át KELL FORDÍTANI.Mit várunk el mindezért? Rendet, fegyelmet, biztonságot.Annyit harcoltunk már költsünk a békés megoldásokra is,nem lemondva a biztonságukról. nem lemondva.Az életpálya modell ne csak Papiron létezzen hanem az életben is.

Vadai Ágnes 2012.02.14. 06:35:33

Polgár, mert jogai és kötelezettségei vannak. Egyenruhás, mert ez korlátozza a jogait és teszi különlegessé kötelezettségeit.
Lehet, hogy a bevezető kicsit rideg, de ez csak a bevezető. A puskaport nem az elején lőjük el, mert úgy nemhogy csatát, de semmit sem nyerünk.
Valami új kell majd, valami más ezeken a területeken is.
Nyugatos és polgári. Európai és magyar.
Ezért indultunk. Nem én egyedül vagy a barátaim fogjuk kitalálni az új stratégiákat, hanem közösen. A Köztársaság egyenruhás és nem egyenruhás polgárai együtt.

Tatusom 2012.02.14. 08:02:22

ÜDVÖZÖLLEK ÁGIKA Nem tagadom 25- évig voltam Mukás őr. Parancsnoki beosztásban is 26- honapot ahadseregbe is letöltöttem,már akkor nint munká őr.
Voltam kiváló katona - szakasz pk helyetes.
A fegyveres testület, részemre szent volt.
A haza védelmét hazafiasságo szentnek tartottam.
A fegyveres és Hivatásos dolgozók becsületét helyre
kell tenni.Úgy érzem NŐ létedre határozotságod temperatotságodal és segiséggel, menni fog.
Baráti tisztelettel Laci TATUSKA.

Barragon 2012.02.14. 08:03:18

Persze, vannak történelmi előzményei annak, hogy kis hazánkban miért nem alakult ki az "egyenruhás állampolgár" kifejezéshez kötődő TARTALOM!!!
Amikor is az alkotmányos köztársaság VISSZAÁLLÍTÁSÁNAK lehetősége felmerült, akkor igenis már felvetettük, hogy az alkotmány az emberi ás általában az állampolgári jogokat egységesen elismeri, és az állam minden polgárára értelmezi!!!(89-90 vitáiban már ez is felvetődött!) Mivel kétségtelen, hogy a fegyveres és rendvédelmi szervekhez szerződöttekre "bizonyos korlátok" szükségszerűen kell, hogy vonatkozzanak, ezért helyzetük különleges! Nyilván a szabad lakóhely választás is korlátozható, és a szabadidőben való utazások is, és ez érintheti a családokat is! És belátható, hogy bizonyos POLITIKAI alapjogok "gyakorlásában" is kellenek korlátok! (párt tagság, választhatóság, stb!)
Mivel ezen alapvető állampolgári jogok gyakorlásában korlátok állíthatók, ezért ebből az következik, hogy akik ezt vállalják, azokat a társadalom és az állam vezetése "kárpótolja"!!! De tudatosítani szükséges hogy mindenki megértse ezt! Annak idején 89-ben, mikor először felvetettem, akkor a hadsereg vezetése egyszerűen megdöbbent! Nem is engedélyezték akkor a hadseregben az érdekképviselet megszerveződését! A rendőrségnél igen!
Majd 90-ben a demokratikusan megválasztott parlament és a kormány sem fordított kellő figyelmet erre a"problémára"! Nekem akkor még személyes vitám is volt, az akkor a MH jogi főosztályát vezető emberrel!!!( na ki volt az???)

petipeter 2012.02.14. 08:17:25

Sajnos az oszd meg és uralkodj módszer látványosan beválik.

Rendőrök elitélése a randalírozó csőcselék ellenében, kordonbontás, titkosszolgálatok titkos bevonása a pártmunkába, tiltott (gárdista)felvonulások engedélyezése, és még sorolhatnám. Sajnos a történelmet(tankönyvekben)is átírják...A felnövő generáció a hamisságot tanulja, iskolákban ezt kérik számon, már most is!!
"Mi lesz veled, ha elszabadulnak a kőhegyek?!" "Kié ez az ország?" "Kinek van igaza?"

zsumika58 2012.02.14. 08:51:50

A belső elhárítás egyik szervezőjét SAJNOS ismerem.
Tudom róla, hogy a Szovjetúnióban tanult,... bedugta az apósa a BM-hez,.... Szilvássy ajánlásával a MOL-nak szerzett információkat a nyugdíjja mellett,..... most belépett a fideszbe és szervez,...
Ilyen hitványokat taníttatunk az átkosban.
Nem hazaáruló az ilyen?
Emlékezzenek, milyen is volt a katonai eskü?
"...A Magyarnépköztársaságot szolgálom, és védem..."
Már ekkor hazaáruló lett, amikor ezt nem tette meg...

lilla- 2012.02.14. 08:58:31

Gratulálok! Sok ilyet Ágnes és barátai!

nyuszika57 2012.02.14. 09:34:29

Én is gratulálok, elmentettem az oldalt.Többször erre járok majd olvasgatni.

egymagyarember 2012.02.14. 10:02:05

Annyira sokszor és sokféleképpen sérülnek emberi jogaink, hogy már könyvet lehetne írni belőlük. Vaskos lenne.
Számomra a legmegalázóbb az a mértéktelen cinizmus és gőg, amivel ezeket a pofánkba vágják és élvezettel nézik, hogy megint milyen újabb gyönyört okoztak maguknak.
Ez a mérhetetlen cinizmus mutatja meg legjobban, hogy soha semmi jót nem várhatunk tőlük, egyben mutatja azt is, hogy tudatosan csinálják, élvezettel és nem fognak erről lemondani soha.
Gondolják, bírja ezt a "magyar" még jó sokáig.
Személy szerint nekem más a véleményem, mert az én tanító mesterem a történelem.
Pl. 56-ban is azonnal egymásra talált a civil kurázsi és az egyenruhás elkötelezettség.
Ők akkor még nem éltek, nem tudják, mibe sétálnak be. Sötét lesz a sikátor és nem lesz kiút!

egymagyarember 2012.02.14. 10:04:00

@zsumika58: tudod erre szokták mondani, hogy
"a szar mindig felúszik a víz tetejére".
már bocs!

egymagyarember 2012.02.14. 10:17:39

@petipeter: Így igaz, hamisítják a történelmet, ezért kellett ez az új magyar nemzeti tanterv. Természetesen a saját "arcukra" teszik.
Nem új dolog, ezt csinálta minden rendszer.
Ez is egy rendszer, elnyomó, nagyon messze a demokráciától, ezt minden nyitott szemű látja, tudja.
A rendszer pedig számomra diktatúra, mondom ezt, mert nincs érzékem a finomságokra, nem érdekelnek azok a piciny attitűdök, amelyek még elválasztják őket a nyílt diktatúrától.
Mert itt már csak a csomagolás közt van különbség, tartalmilag számomra ez diktatúra.
Ne csodálkozzunk azon, hogy mindent leszabályoz, éles határvonalat húz az engedek, nem engedek közé, belenyúl az agyunkba és megkísérli szabályozni a hitet, az eszmét, az egész belső értékrendünket, hogy szellemi pórázon tartson bennünket, az teljes népességet.
Szellemi póráz, törvényekkel megalkotvan!
Mi ez, ha nem diktatúra? Vegyük le a csomagolópapírt és szembesülünk vele.

Vadai Ágnes 2012.02.14. 10:23:01

Reggel a HM-ben kezdtem, és a Gripen szerződés módosítását olvasgattam. Ebben a témában hamarosan jelentkezem..

egymagyarember 2012.02.14. 10:25:00

@Barragon: Már ne haragudj, de nem látható be, hogy pl. párttagságra miért lenne szükség!
Nézz az USA-ra. Ott a katonát csak az esküje kötelezi, meg a zsoldja, amire hajt. Ha ott elég ennyi, akkor itt miért kellene több?
A demokrácia nem a szolgalelkűséget kívánja megvalósítani és mi demokráciát szeretnénk, tehát kezeljük az egyenruhásokat is demokratákként.

egymagyarember 2012.02.14. 10:27:55

@Vadai Ágnes: OK Ágnes! Részemről pont elég ez a felvezetés, mert gondolatébresztő és véleményre sarkall.
Mint látod, nem is fogom magam vissza.

jenőke 2012.02.14. 10:59:56

Gripen?
Kíváncsi lettem.

Odescalchi 2012.02.14. 11:09:30

Nagyon örülök a kezdeményezésnek, és sok sikert kívánok hozzá! A bevezetőt és a hozzászólásokat olvasva egyértelművé válik milyen fontos a téma, és milyen sok érdekes kérdés vár még tisztázásra. Véleményem szerint egy egészséges társadalomban kiegyensúlyozott a fegyveres erők és a társadalom viszonya, mentes a szélsőségektől. Az sem jó ha túl nagy hatalom koncentrálódik a hatáskörükben, és az sem, ha nélkülözniük kell a társadalmi megbecsülést. Ezt azonban két irányból lehet és kell megközelíteni. E testületeknek ki kell vívni a tiszteletet (a hatékonyság növelése és érdemek szerzése útján; helytelen és lehetetlen ), a társadalomnak pedig képesnek kell lennie idővel újraértékelni a szerepüket, nem pedig múlt béli teljesítményük, vagy éppen elnyűtt szlogenek alapján ítélkezni róluk. Igenis van hová fejlődniük az érintetteknek, és ezt elő kell segíteni. Ahogy a bejegyzésekben is megjelent, tény, hogy mindenhez elkel a pénz, ám léteznek kis költségvetésből is látványos eredményt ígérő projektek. Szerencsére szakértő kezekben van a kezdeményezés!

rádiós 2012.02.14. 11:57:24

Én azt szeretném megkérdezni, hogy a kormányváltás után akik tüzoltónak tanulnak - azt most hagyjuk, hogy tüzoltók lesznek e, vagy elküldik őket, - de a tananyag miért bővült ki fegyverismeretekkel, fegyver vizsgával és tömegoszlatási ismeretekkel???????????????????????????

Gray zone 2012.02.14. 11:59:26

Kedves Ági !
Szakmai tudásodat , soha senki nem kérdőjelezheti meg ,hiszen Te valóban az eskühöz méltóan dolgozol , teszed a dolgodat ( pro-kontra). Összességében , valóban a Fegyveres erőkről kell beszélni , megújítani szerkezetileg ,gondolkozásban , emberi állomány tekintetében ! Nehéz lesz !!
Rengeteg pontot tudnék felsorolni , vegyünk egy párat : pártoktól függetlennek kell lennie az összes fegyveres testületnek , ezt azonnal deklarálni kell választások után , persze,-ha komolyan gondoljuk(gondoljátok). Teljesen más szempontok alapján kell újjászervezni , pláne a Titkosszolgálatokat ! A legfontosabb talán és ezzel kellett volna kezdenem a személyed körüli (holdudvar) –(finoman próbálom mondani) ,eltávolítása műtét nélkül ! (egy kissé ironikusan).Semmi bajom nincs azzal , ha szakmai érdekek kerülnek terítékre és valóban a reformról szólna dolog !Még egy apróság ,ezt nem lehet évekig húzni hanem bátran azonnali döntések tucatjait kell meghozni a megfelelő időben ! A régi , hm…túlélőket ,itt a vezérkarra kell gondolni ,akik mindenkinek „csacsognak-kibeszélnek „- szintén nincs helyük a vezetésben , mert a jelent árulják a jövőt nem látják és a múltban élnek !

czjanos 2012.02.14. 12:03:20

@Tatusom: Az én Személyazonossági igazolványomban is ez áll: "HM Nyugállományú........". A 26 hónapot is leszolgáltam a Magyar Néphadseregben, szakaszparancsnokként leszerelésemkor előléptettek sorállományú őrmesterré és egyidejűleg megkaptam az "Élenjáró szakasz parancsnoka" címet. Régen volt. Mi akkor még egészen más katonapolitikai helyzetben teljesítettük a szolgálatunkat. A két tábor szemben állása közepette érthető volt az esetleges külső támadás elleni állandó védelemre való felkészülés. Ma (hála a sorsnak és néhány olyan személynek, akik befolyásolni tudták a világpolitikát) egészen más helyzetben élünk. Ennek megfelelően, a Honvédség szerepe is teljesen megváltozott. Biztosan lesz még rá módunk, hogy megírjuk itt, Vadai Ágnes blogjában, hogy látjuk mi, kiszolgált öregek ezt a helyzetet.
Üdvözlettel: czjanos

Vadai Ágnes 2012.02.14. 12:04:00

@rádiós:Ez engem is érdekel. Megkérdezem majd a BM-től.

Vadai Ágnes 2012.02.14. 12:15:02

@czjanos: Szerintem, aki igazán meg akarja érteni az egyenruhások világát, annak értenie kell a nyugállományúak világát is. Államtitkárként én voltam az első politikus, aki végigjárta az összes honvédségi nyugállományú klubot. Hasznos volt, született belőle kezdeményezés is.
Mára - "köszönhetően" az új kormánynak - ez is az enyészeté lett.

czjanos 2012.02.14. 13:09:28

@Vadai Ágnes: Kedves Vadai Ágnes! Egyáltalán nem az én nyugdíjas helyzetemmel foglalkozom, sokkal inkább a "katona" fogalom mai tartalmán szoktam elgondolkozni. Mert ez a tartalom a megváltozott geo- és katonapolitikai helyzet ellenére, nem ürült ki! A "katona", aki esküt tesz a hazájára, más minőséget kell, hogy képviseljen, mint a civil szféra. Hűségben, tartásban, viselkedésben, felkészültségben, erkölcsösségben, példamutatásban, és lehetne tovább sorolni. A feladat is más, mint a rendszerváltás előtt volt: minőségben, modern tudásban, a legkorszerűbb technikák ismeretében és természetesen a fizikai állapot tekintetében is. Tudja-e a mai magyar társadalom azt, hogy mi ma a "katona" feladata, a vele szemben támasztott, magas követelmény-rendszer vagy még most is az "egy bokor, egy nyúl" (a gyalogosra értettük ezt anno) él a köztudatban?

Barragon 2012.02.14. 15:10:14

@egymagyarember: Azt hiszem nem eléggé figyeltél arra, hogy mit is írtam!?? Ugyanis a párt tagságot kellett SZABÁLYOZNI!!!! Ez együtt járt az "egyenruhás polgár" választhatóságával is, ugyanis az alkotmány szerint pártok jelölnek képviselőket, és indulnak választásokon! Amennyiben tiltják a párt tagságot (ez is egy lehetőség!), akkor egyben tiltják, vagy nehezítik a választhatóságot is! Akkor ezt az alkotmányos JOG KORLÁTOZÁST is egy állampolgárnak valahogyan kompenzálni illene!Vannak jól működő demokráciák, ahol is a hivatásos katona (vagy más rendvédelmi!) párt tagsága nincs korlátozva! Pl A Német Szövetségi Köztársaságban! Nálunk korlátozták, de ennek kompenzálása nem történt meg!
Ez, sajnos a hivatásos katonáknál, sem, de a civil társadalomnál sincs kellően ÉRTELMEZVE!

kistigris1 2012.02.14. 16:11:12

Kedves Ágnes!
A minket érintő törvény parlamenti szavazáskor vált teljesen bizonyossá, hogy egyetlen tisztességes ember sincs ül a kormányzó párt soraiban. Egy sem volt, aki ne szavazta volna meg anyagi és egyéb előnyökért a mindenki számára nyilvánvalóan jogellenes törvényt a nyugdíjas státuszunk megvonásáról és a nyugdíjunk megadóztatásáról. Arról, amiről tudni lehet(ett), hogy vállalhatatlan és egyszer majd meg kell fizetni az árát.
Most nem csak a törvény miatt indult európai perek befejeztével megállapított kártérítésekre gondolok, hanem a jogbizonytalanságra, ami miatt ma Magyarországon senki nem tervezheti a jövőt, senki nem ruházhat be vállalkozásba, senki nem köthet szerződést annak tudatával, hogy az még holnap is úgy lesz érvényes.
Ahol jogbizonytalanság van, ott megáll az élet. Ez van most nálunk, mindenki tudja miről beszélek, nem is fejtem ki.
Mi rendvédelmisek évtizedek alatt a jogszabályok alapján végeztük a munkánkat.
Lehetett részletkérdéseket eltérően értelmezi, de alapvetően mást gondolni és tenni nem.
A FIDESZ győzelmével egy rémálom kezdődött.
Megállapították rólunk, hogy mind 40 évesek vagyunk és makkegészségesek. (De örülnénk mindkettőnek!) Azt is megállapították, hogy ingyenélők, lusták, hálátlanok, bűnösök, stb, stb. vagyunk.
Főleg azok, akik már 1990 előtt is itt dolgoztak. Pl. Répássy "úr", aki egyenesen azt javasolta, hogy az 1990 előtti szolgálati időt nem vegyék figyelembe, mert akik akkor is ezen a területen dolgoztak, azok az elnyomó hatalomba, rossz szándékkal léptek be, így nem jár nekik semmi.
Én emlékszem ezekre az időkre, miként az 5 év előtti eseményekre is, ahol a hivatalos propaganda szerint vérszomjas rendőrök szüleikkel békésen sétáló gyerekeket vertek és lőtték ki a szemüket...
Szóval emlékszem a 180-as évek végére és úgy találom, hogy én a nép elnyomása helyett inkább a bűnelkövetők felelősségre vonása érdekében dolgoztam éjjel-nappal. (Nem részletezem, a blogot olvasóknak nem igen kell bemutatni ezt a munkát.)
Ugyanebben a Kádár-korszakban Répássy, az egyetemisták "keserű kenyerét" ette, majd az állami pénzen szerzett diplomája hozzásegítette ahhoz, hogy ma a Parlamentben ilyen hülyeségeket mondjon. És ezt az időszakot akarja ő most meg nem történtté tenni. A Kádár-huszározás végén nem átallta az abban az időben végzett munka el nem ismerését javasoló szavait nyomatékosítani a "Jogászok vagyunk vagy mi?" befejezéssel. Nos, szerintem egy tisztességes ember, de főleg egy jogász ilyen blődséget nem javasolhat. Nem tekintem őt buta embernek, tehát valószínűleg a becsületével lehet gond.
De párttársai is tudják mindannyian, hogy a velünk szemben hozott törvények jogtalanok. Ilyet ma csak ebben az országban lehet. Illetve nem lehet, de megteszik.
Teljesen biztos vagyok abban, hogy a pereket meg fogjuk nyerni, a nyugdíjas státuszunkat vissza fogják állítani. A kárunkat pedig meg kell téríteni.
De én azt szeretném, ha ezt nem teljesen közpénzből, hanem legalább részben a törvényt megszavazók magánvagyonából tegyék. Ez lenne az igazi jóvátétel, hiszen a kárt okozó feleljen a kárért. Főleg a szándékos károkozásért, hiszen már előre lehetett tudni, hogy e törvény megszavazásának mi lesz a vége.
(Múlt időben írok, mert meggyőződésem, hogy nem történhet másként.)
Kedves Ágnes! Ebben kérem az Ön és pártja segítségét. Üdvözlettel.

Vadai Ágnes 2012.02.14. 16:29:43

@kistigris1: Megértem a keserű szavakat. Egész generációk, társadalmi és foglalkozási csoportokat váltak bűnbakká a kormányváltás után.
Szisztematikusan meghamisítják a 2006-os eseményeket, már-már forradalmárnak beállítva a dühöngő és mindent elpusztító csőcseléket.
Én nem mondom, hogy nem hibázott a rendőrök egy része, de abban biztos vagyok, hogy a felelősség azoké a politikusoké is, akik inkább a csőcselék mellé álltak a rendőrökkel szemben 2006-ban. Ugyanezek a politikusok 2011-ben meg kimondták, hogy a rendőrök hazudnak, majd elvették a juttatásaikat. Ez a nemzeti együttműködés a jelenlegi kormány szerint.
Na, ezen fogunk mi közös erővel változtatni!

Vadai Ágnes 2012.02.14. 16:30:21

@jenőke: A következő bejegyzésben olvashat erről is.

Szilárd bácsi 2012.02.14. 16:57:36

Az ügyben nem ártana utána nézni, kinek "feküdt le" Selmeczi Gabriella... Nem a Grippennek.. Hogy miért lett mégis BEFUTÓ? Arról meg az angol titkosszolgálat Európaszerte lerántotta a fátylat, csak a magyar Kormányok (az akkori és a mostani Fidesz-vezette) erre nem voltak "vevők", - és hogy MÁS bele ne nézhessen, titkosították.. Kiváncsi lennék, mennyi svéd korona ütötte a fidesz prominens döntéshozóinak a markát? -És még "ezek a korrupt alakok" akarnak ELSZÁMOLTATNI?

szegAlia 2012.02.14. 17:53:14

Sokat meséltek és gyönyörűséggel hallgattuk a magyar katona virtusságait. Történelmünkből ismerjük a hazát védő magyar (nemesi és jobbágy)katona hősiességét, önfeláldozását. Szép volt, elmúlt. Az önálló, független Magyarországgal együtt már a középkorban megszünt egy jogosan annak nevezhető magyar hadsereg. Azóta csak idegen érdekekért létező, kötéllel fogott meg kényszersorozott katonaságról beszélhetünk.

Mára lényegesen megváltoztak a körülmények. Ennek alapján fölmerül bennem az a kérdés, ugyan mit is kezdhetünk egy önálló magyar hadsereggel? Ugyan
kitől akarjuk ezt a maradék hazát megvédeni itt Europa közepén,szövetséges országokkal körülvéve? Egy hadsereg fenntartása nem húsz forint.Mindezek ráadásaként akkor, amikor teljes gazdasági és (kínosan lassú) politikai integrálódás a célunk az Europai Unióba.

Én is azon az állásponton vagyok (mint itt egy másik hozzászóló), hogy egy korszerűen szervezett és felszerelt hadsereget csakis egy Egyesült Europai Szövetség (vagy nevezzék akárminek)képes megteremteni és fenntartani.Ez felelne meg leginkább a magyar érdekeknek és aki akar, beállhat zsoldosnak.

Nem tudok ahhoz szólni,mi hibádzik a mai magyar hadsereg (ha egyáltalán szó lehet ilyesmiről) szervezésében meg ellátotságában, de azt látom, hogy helyzete, szerepe ma sem változott. Ez is csak megerősíti bennem a már korábban említett véleményemet : nincs szükség önálló magyar hadseregre.

szegAlia 2012.02.14. 18:27:36

Ami pedig az "egyenruhás polgár"-t illeti, ez már bonyolultabb kérdés mint az, hogy legyen magyar hadsereg avagy ne.
Szerintem ennek eldöntésében az lehet az alap, hogy zsoldos, vagy sorozott az állomány. Ha zsoldos, az pártnak, (vagy pártszerű szervezetnek) ne lehessen tagja, amit viszont nem lehet előírni a sorozott katonának, de a hadseregen belül semmiféle politikai szerveződés vagy a világnézetet befolyásoló cselekmény nem engedhető meg. (Nem lenne kellemes, ha a járőrtárs azért hagyna cserben, mert más pártnak tagja.) Itt kerülhet szóba : mi legyen a vallás gyakorlásával? (Szívem szerint ezt is kitíltanám, de tudom nem lehet. Legyen pap, aki vállalja (de a harctéren is) a katona vígasztalását,lelki gondozását, de ez sem mehet más világnézetűek rovására. (Mindenkinek jólesik az együttérzés.)
Nem tudom ezt az USA hadseregében hogyan oldották meg, de lehet okulni belőle.
Aztán itt van az a kérdés, ami napjaink rendvédelmi dolgozóinak legnagyobb és jogos sérelme. Igen, aki szolgálatot vállal, azt megilletik az ellenszolgáltatás(ok) és ez visszavonhatatlan kell legyen. Bizonyára ennek is vannak emberséges és tisztességes szabályai, nem kell kitalálni őket.(Amit ez a rabló-kormány művelt, vérlázító és megsemmisítendő.)
Végül a katona (a hadsereg)társadalmi megbecsülésének, elismerésének kérdése. Bármilyen furcsának is ítélik meg mások, én ezt tartom a legegyszerűbb problémának, de tudom megoldandó probléma.

Vadai Ágnes 2012.02.14. 19:20:04

Köszönöm az eddigi szakmai hozzászólásokat. Az egyik blog átvette a mai írásomat a Gripenről. Az ottani kommentek és kommentelők egy jó része annyira primitív és személyeskedő, hogy arra már nincs is szó. Ez azt mutatja, hogy van értelem annak, amit itt és a DK-ban csinálunk.
SZUPER!

Odescalchi 2012.02.14. 21:11:28

@Barragon: Ön több fontos dologra is rámutatott, mint például a jogi keretek, és fogalmi meghatározások sajnos gyakran hagynak kívánni valót maguk után. Tapasztalataim szerint egyáltalán nem lenne baj lehetővé tenni a fegyveres erők tagjainak párttagságát, hiszen illúzió lenne azt hinni, hogy nincsenek egyéni preferenciáik. Így legalább lennének adatok is, melyek gondolatébresztőül szolgálhatnak.

Tarsoly Antal 2012.02.15. 07:52:19

Üdvözlök mindenkit!
Köszönöm a megszólalási lehetőséget, és állandó látogatója kívánok lenni az oldalnak.

Saját névvel, saját véleményemet fogom közzétenni, mert ez így korrekt. A "nickek" alatt írogatók véleményét így is kezelem. Vagy figyelem beveszem, vagy nem, lehetnek bármilyen bölcsek, vagy okosak (okoskodók).
Jó beszélgetést!

Tarsoly Antal
szolgálati járadékos, korábban nyugállományú őrnagy

Vadai Ágnes 2012.02.15. 08:08:14

@Tarsoly Antal: Őrnagy Úr! Üdvözlöm a blogon. Remélem, hogy minél többen jönnek majd fel ide, és írják le a véleményüket. Egyenruhás és nem egyenruhás polgárok egyaránt.

kistigris1 2012.02.15. 08:27:49

@Tarsoly Antal:
Én is üdvözlöm Önt és várom névvel vállalt bátor hozzászólását, amit egyelőre ismeretlen okból nélkülöznünk kell. Miért? Üdv!

egymagyarember 2012.02.15. 09:35:30

@Barragon: ezt írod:
"ugyanis az alkotmány szerint pártok jelölnek képviselőket, és indulnak választásokon"
Ez nem kirekesztés?
Most majd jössz azzal, hogy bárkit jelölhetnek, de nem így van. Párttagokat jelölnek. Azt esszük, amit a pártok főznek nekünk, igaz?
Nem kell bujkálni a szavak mögött!

egymagyarember 2012.02.15. 09:57:43

@Vadai Ágnes: Ugyan Ágnes! Hagyjuk már a rendőrök hibáztatását! Voltál Te is utcai helyzetben, pontosan tudod, hogy ott a fejetlenség és a spontanitás az úr. A tömegnek önálló mozgástörvényei vannak, nincs az az ember, rendőr, aki ebben kiismeri magát.
Amit én láttam az inkább a rendőrök hátrálásáról szólt. Sokat engedtek meg a randalírozóknak, túl sokat, miközben a Hírtévés riporter folyamatosan azt üvöltötte a kamerába, hogy "forradalom ez!".
Miközben rendbontás volt, semmi több. A forradalomnak vannak ismérvei, amelyek itt, ebben nem voltak jelen. Már akkor az egész fideszt mint pártot fel kellet volna oszlatni, rendre perbe fogni képviselőiket, eljárni ellenük. Nem kellett volna megvárni, hogy eljöjjön ez a mai állapot.

T mint T 2012.02.15. 10:23:37

Nagyon orulok a kezdemenyezesnek!

Vadai Ágnes 2012.02.15. 11:38:09

@egymagyarember: Korrektnek kell lenni, akkor is ha velünk nem azok. Persze, hogy volt hiba. Azon lehet vitázni, hogy ez felróható-e a rendőröknek vagy sem.
Szerintem itt az ideje, hogy átvontassuk a 2006-os őszi események értelmezését az objektivitás pályájára.

czjanos 2012.02.15. 12:09:23

@Tarsoly Antal: Tisztelt Tarsoly őrnagy úr (ha nincs ellene kifogása), mint egykori-, feltehetően idősebb tiszttársa, inkább tegeződnék! Értékelendő a nyíltságod, az, hogy vállalod Önmagadat és a véleményedet is! Az, hogy valaki nick-név mögül levelez, jelentheti ugyan azt, hogy nyíltan nem vállalja a véleményét, de más, súlyos oka is lehet ennek. Pl. fél a munkahelyi retorziótól, netán azért marad a háttérben, mert mint a szocialista rendszer egykori támogatója, nem akarja a nevével kompromittálni a DK-t, pedig akkor sem volt mindenki "elvetemült gazember". Elég, ha csak a "katonákra" gondolunk, azokra, akik a szocialista társadalomra, a Magyar Népköztársaságra esküdtek fel és becsületesen teljesítették a vállalt szolgálatukat.
Üdvözöllek: czjanos HM nyá. ezds (a személyi igazolványom szerint, amúgy "feketeseggű").

szegAlia 2012.02.15. 18:13:09

Kezdem magamat úgy érezni itt, mintha eltévedtem volna és egy kaszinóba jutottam ahol fecsegnek és ami nem tetsző téma - hát (!) ott lépünk egy nagyot.
Aztán fogalmam sincs mi baj van a nick-névvel? Ez a műfaj ilyen. Vagy azt hiszi valaki is, ha a saját nevét használja akkor el kell hinnünk mindent amit mond?

Meg kell mondjam, többet vártam és többet remélek.

Vadai Ágnes 2012.02.15. 20:40:42

@szegAlia: Szó sincs róla. Szerintem nincsenek tabu témák.
Azt persze mérlegelni kell, hogy mondjuk egy szélsőséges párt tagja rendőrként mit csinált volna január 2-án, amikor a nácik rámásztak a demokraták tüntetésére?

czjanos 2012.02.15. 21:11:04

Engem pl. nagyon érdekelne, hogy azok a fiatal tiszt-jelöltek, akik még 2010 előtt választották a katonatiszti hivatást, de esküt már a kardcsörtető Ludovikanizmusban tettek, hogy élték meg ezt változást? Voltak olyanok, akik kimondták: anyukám, én nem ilyen lovat akartam?

Vadai Ágnes 2012.02.15. 21:28:40

@czjanos: Egészen biztosan. Tudom, beszélgettem jó pár katonával.
A Ludovikáról írtak egy könyvet a Zrínyin. Tiszta gáz, hogy úgy fogalmaztak a 2002 és 2010 közötti időszakról, mintha a HM-et az erő és nem konkrét személyek irányították volna. Érdemes elolvasni.
Ilyen és ehhez hasonló esetek azok, amik valóban nevetségessé teszik ezt a mostani kurzust.
Lehet, hogy nemsokára megírom az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatos kis sztorimat is. Legalább nevetünk egy jót!

Tatusom 2012.02.16. 08:24:30

KEVES ÁGI remélem most már látod ki az a Tatus.

Nemtudom mért nem tette agép a képemet oda mikor rajta voltam.

Tarsoly Antal 2012.02.16. 09:00:42

Kedves Ágnes!
Tisztelt Beszélgetőtársak!
Köszönöm a gyors visszaigazolást és a reagálásokat. Lehet, hogy kissé provokatívnak tűnt a belépőm. Mindezt azért tettem így mert az első reakciókból kiderülhet, hogy kikkel is társalog az ember.

Azért jelentkeztem be, mert bízom abban (újra naivan), hogy az itt leírtak és az ezekből levonható következtetések eljutnak azokhoz akik tehetnek a hadseregnél és a rendvédelmi szerveknél kialakult helyzetért, és azokhoz is akik tudnak ezen változtatni.
A jelenlétemmel sem kompromittálni, sem erősíteni nem kívánom a DK-t.
Nem vagyok tagja egyetlen pártnak sem.

A vagyonvédelem, mai divatos szóval a magánbiztonság, terültén vagyok szakszervezeti vezető. Itt vívom a magam "szélmalomharcát".
Elsődlegesen még is katona vagyok, annak ellenére, hogy már elég régen búcsút intettem a pályának.

Az elmúlt 20 évben sokat tapasztaltam, hadsereg, a gazdaság és érintőlegesen a politika területén is.
Mindezeket és természetesen az ezekből kialakult gondolataimat szeretném megosztani ezen az oldalon. természetesen bízva abba, hogy mindez hasznosul is valamilyen formában.
Üdv
T.A.

Tarsoly Antal 2012.02.16. 09:18:44

Tisztelt Beszélgetőtársak!

Egy vázlatos történetet szeretnék veletek megosztani, ami akár igaz is lehet.

"Vázlatrészlet két barát életéből.

Már a középiskolában eldöntötték, hogy hivatásos katonák lesznek.

1973-ban az érettségit követően, július 31.-én bevonultak Mezőtúrra, és az alapkiképzéssel megkezdték tanulmányaikat a az egyik neves katonai főiskolán.

1977-ben sikeres államvizsga, augusztus 20.-án tisztavatás, a nagy fogadalom Parlament előtt: -" Fogadás jobbról!".. Himnusz..."szabadságharcos elődeik példáján lelkesülve"........"életem feláldozásával"...."alárendeltjeimről a legjobb tudásom szerint"...." őket hazafiakká"..."sújtson dolgozó népünk megvetése".....Szózat.....díszmenet.

Szeptemberben a "nagybetűs" hivatásos szolgálat megkezdése az ország, világtól is elzárt poros-sáros helyőrségében.
Élték a hivatásos csapattisztek szokásos életét: gyakorlótér, lőtér, szolgálat, Várpalota, Táborfalva, Újdörögd, gyakorlótér lőtér, szolgálat......

Néhány év kemény szolgálat. Magasabb beosztás, magasabb rendfokozat.

Átszervezések, vándorlás egyik helyőrségből a másikba.

Katonai akadémia ugyanazon évfolyamban. Közben változó doktrína, újabb helyőrség, újabb költözködés, bizonytalan jövő.

Diplomaosztó. Magasabb beosztás, és újabb eskü a rendszerváltás tiszteletére.

Új szövetségek,.... angol nyelvtanfolyam..."Sivatagi Vihar"...kéksapkás misszió.

Magasabb beosztás.... újabb missziók......NATO parancsnokságon néhány év, majd a Honvéd Vezérkarnál azonos szintű beosztás.

Közben jöttek a fiatalok, "szűkült a piramis", és javasolták nekik: - „Meg vannak az éveitek, boldog nyugdíjas éveket!”
Ez történt két évvel ez előtt.

Minden ünnepet együtt töltöttek, mert naptárban egy héten belül voltak születés és névnapjaik. Ezért mindig rendeztek egy saját "bulit", hogy az év végi nagy felfordulás közepette el ne sikkadjanak a jeles napok.

János és Tamás legutolsó „bulija” nem volt örömteli.

János 1954. december 25.-én, Tamás pedig 1955. január 1.-én született.

Egy hét.

Hiába húztak egyszerre bakancsot, hiába kezdték ugyanazon a napon a nagybetűs életüket, hiába volt a pályájuk íve egyforma, most egy gonosz meggondolatlan döntés még is más-más sorsot szánt nekik.

Az az egy hét!
Vagy inkább a rossz döntés! Az egyiknek szolgálati nyugdíjat és némi biztonságot, a másiknak pedig, még hét évig 16 %-al csökkentett, bizonytalan jövőt eredményező szolgálati járadékot hozott."

Barragon 2012.02.17. 20:59:54

@Odescalchi: Abból kell kiindulnunk, hogy a magyar állampolgárokat megilletik az alapvető emberi jogok és a politikai alapjogok is egyaránt! Viszont a társadalom és az állam működésében lehetnek olyan feladatkörök, munkakörök, hivatások, amelyek indokoltan korlátozzák ezek érvényesítésének lehetőségeit! Ekkor kell tisztázni, hogy akik ezeket vállalják azok tisztába legyenek a korlátokkal és a társadalom is fogadja el, hogy ezen munkaköröket, hivatásokat vállalóknak ebből következően elismerten valamiféle kompenzáció szükséges, amelyet a közös alapokból fedezni szükséges! Ugyanakkor a társadalom becsülje meg és ismerje el a közösségi szolgálataikat! Amikor tehát valaki egy életpályát(hivatást) választ világos és tiszta szabályokkal találkozzon, amelyet nemhogy visszamenőleg nem lehet megváltoztatni, hanem bármilyen új követelményt, csakis azokkal szemben lehet érvényesíteni, akik ezután vállalják a hivatást! A párt tagságot is lehet korlátozni, de ezt is világosan kell szabályozni és kompenzálni!

czjanos 2012.02.17. 22:19:22

@Tarsoly Antal: Életszerű a sztori, amit leírtál. A "gonosz döntés" azonban nem Tamás ellen irányult, hanem az egész "egyenruhás" társadalom ellen. Az sem vigasztal, hogy hasonlóan "gonosz döntés" született a manyup-tagokkal szemben is, nem is beszélve az alacsonyabb jövedelműekről, akik bizony minden hangzatos ígéret ellenére rosszul jártak.
Nem az írásodhoz kapcsolódik ugyan, de mégis felteszek itt egy kérdést: mit keresett Magyarország belügyminisztere egy asztalnál a magyar szélsőjobb vezetőjével a Corvinus egyetemen?

czjanos 2012.02.20. 18:26:46

A Tűzoltóság gyengébb-, a demokratikus ellenzék viszont erősebb lett az által, hogy Árok Kornél nyíltan a politikai arénát választotta. Sikereket és sok követőt kívánok neki a 2014-es választásra!

czjanos 2012.02.26. 21:58:03

Ki kell hátrálnom az előző beírásomból. Olyan sajtóhírek keltek lábra, hogy Árok Kornél a Jobbik közelébe került, belépőkártyát kapott és tanácsadóként került kapcsolatba egy jobbikos képviselővel. Ha ez igaz, akkor számomra a további politikai tevékenysége kikerül a demokratikus ellenzék köreiből. sajnálom.

Tarsoly Antal 2012.02.28. 11:46:30

Kedves Beszélgetőtársak!

Az aktívakhoz van egy kérdésem.

Létezik-e valamilyen szabályozás az irodák berendezésével kapcsolatban, különös tekintettel az állami(párt) vezetők, a VKF és más magasabb beosztású személyek fotóinak kihelyezésére.

Ugyanis a minap a honvédelem.hu oldalon az egyik cikk fotómellékleteiben egy iroda falán felfedeztem Hende Csaba, Benkő Tibor fotóját Magyarország címere társaságában. A képen látszik még egy képkeret részlete is. Valószínűsítem, hogy a "főparancsnok" tisztségét viselő, nagybecsű olimpikonunk képe van benne.

Itt van a cikk linkje: www.honvedelem.hu/cikk/30472/%E2%80%9Ekivivtuk-a-helyiek-elismereset%E2%80%9D

Nézzétek meg a fotókat!
Ha tudtok pontos információt, azt várom.
Üdv
T.A.

Vadai Ágnes 2012.02.28. 16:56:14

@Tarsoly Antal: Pontosan nem tudom, de a hadsereg főparancsnokának fényképét általában ki szokták rakni a falra. A vezérkari főnök és főleg a miniszter képe szerintem már inkább ízlés kérdése.

czjanos 2012.02.29. 09:30:05

Magam a hatvanas évek legelején voltam sorkatona. Nem emlékszem arra, hogy a Népköztársaság címerén és a Katonai Eskü szövegén kívül egyebek lettek volna kiaggatva a falakra.

Tarsoly Antal 2012.02.29. 11:44:04

@Vadai Ágnes:
Kedves Ágnes!
Ha a hadsereget szokások és ízlések irányítják, akkor az már régen rossz.
Ha nincsenek szabályok, akkor a túlbuzgó beosztottak "saját hatáskörben" elrendelhetik a vezetők imádatát.
A néphadseregi időkben sem lógott Czinege és Kádár képe a falon. maximum a legénységi körlet folyosóján "oktató" jelleggel, tablószerűen jelentek meg a képek. A katonának tudnia kellett név szerint az elnöki tanács elnöke, miniszter tanács elnöke, honvédelmi miniszter, MSZMP fő titkára nevét.
A moszkvai tanulmányaim során tapasztaltam hasonlókat, de a gorbacsovi időkben ott is eltüntették a tablókat.

Ezért kérdeztem, hogy most van-e szabály, vagy egy kis túlbuzgóság van a háttérben.
@czjanos: Helyesen írtad. Címer és a katonai eskü.
Üdv
T.A.

"derék szíj" 2012.03.09. 00:46:29

Rengeteg gondolat, vélemény kavarog bennem, amelyeket talán később - ha valamely új téma aktuálissá teszi - apránként megemlítek. Most csak az előmeneteli és nyugdíjazási rendszerrel kapcsolatban kívánom néhány gondolatomat kifejteni.

Sérelmezem, hogy a jelenlegi vezetés - jogellenes döntéseit igazolandó - rendszeresen megtévesztő módon hivatkozik például a nálunk magasabb külföldi nyugdíjkorhatárokra! Elhallgatva, hogy "azok" a korhatárok többnyire nem a leszerelés és nyugállományba vonulás kötelező életkori minimumát, hanem - az összes feltétel megléte melletti - lehetséges maximumát jelentik!!!

Ahogyan egy gyárban is sok szakmunkásra, kevesebb technikusra, és csak egyetlen főmérnökre van szükség, a seregben és a rendvédelmi szerveknél is a "piramis elv" érvényesül! Nem lehet minden őrmesterből, hadnagyból ezredes, vagy tábornok! Aki a vállalt szolgálatát becsülettel teljesítette, annak munkáját megköszönik, járandóságát megállapítják és tisztességgel elbúcsúznak tőle. (Jobb helyeken még a civil életben hasznosítható képzettség megszerzéséhez is hozzásegítik, aktív szolgálata alatt.)

Nem lenne jó visszatérni ahhoz, ami gyakorlatilag lehetetlen! Tudomásul kell venni, hogy a katonai, rendőri, stb. pálya - különböző okokból - nem lehet mindenki számára egész életre szóló hivatás. Számomra a legszimpatikusabb az "up or out" elve: Magasabb rendfokozat általában csak magasabb beosztással érhető el. Aki ennek elérésére bármely okból képtelen, illetve alkalmatlan, azt elengedik. Magyarán: a nyugdíjazás ideje szinte rendfokozatonként eltérő!

Sokan emlékszünk még a 60-as, 70-es évek rendfokozatukban megrekedt, keserű, sértett tisztjeire: a köznyelv (Jules Verne nyomán) "tizenöt éves kapitányoknak" hívta őket. Rontották a hangulatot, gátolták az egészséges előmenetelt, "székrekedést" okoztak, jobb esetben eldugták őket valami "kegydíjas" beosztásba.

Normális országokban ezek a tisztek leszerelnek, nyugdíjba mennek, ráadásul a civil társadalom tárt karokkal várja őket az üzleti életben, a közigazgatásban, a politikában! Hogy is ne! Rendhez, fegyelemhez szoktak, tudnak dönteni, szervezni, utasítani és a végrehajtást ellenőrizni! Ráadásul - jó általános műveltségük mellett - gyakran különleges ismeretekkel is rendelkeznek. (A Paksi Atomerőmű is sok volt VV-s tisztet csábított el magasabb fizetésért, szolgálati lakásért, mert olyat tudtak, amit civil iskolákban akkor még nem is tanítottak!)

Nálunk is szinte elküldték ezeket a kollégákat, ma pedig nemcsak a nyugdíjukat adóztatják meg, de ha kis jövedelmük mellett hasznos munkával kívánják családjukat segíteni, még "utánuk is nyúlnak"! (Ha jól tudom, akinek civil jövedelme meghaladja a minimálbér kétszeresét, annak megszüntetik a szolgálati járandóság folyósítását.)

A magyar "modell" igazságtalan, sértő, megalázó, ráadásul meggyőződésem szerint pazarló is! Nem lehet egyszerre kommunikálni a hasznos tevékenységre kényszerítést, ugyanakkor büntetni is ugyanazt! Hogyan akarnak katonát, rendőrt toborozni úgy, hogy aki - a minden más állampolgárt is megillető jogával élve - munkát, hivatást változtatna, azon látványosan "bosszút állnak"? (Mindeközben sajnálkozva a magyar "munkavállalói mobilitás" alacsony szintjén, illetve hiányán!)

Aki a maga részéről teljesítette azt, amit vállalt, az joggal várja el, hogy megkapja érte azt, amit a haza, állam, kormány neki ezért cserébe garantált! A tisztességet, az adott szó betartását csak az várhatja el, aki maga is tartja a szavát! A politikusoknak miért nincsen kötelező "etikai kódexük"? Őket becstelenségért miért nem lehet a "politikusi karból" örökre eltávolítani?

Irigylem azokat az országokat, ahol a 15-20-25 év után nyugdíjazott katona, rendőr saját pénzén csináltatott díszegyenruhájában parádézik a társadalmi eseményeken, élvezve a társadalom jogos tiszteletét! Ahol a Doktor úrhoz, Ügyvéd úrhoz, Szerkesztő úrhoz, vagy Mérnök úrhoz hasonló tisztelettel szólítják - haláláig - Őrnagy úrnak! Mert ott a "haza" megbecsüli fegyveres védelmezőit! Nálunk még az aktív állomány is alig várja, hogy civil ruhába öltözve elbújhasson a névtelenségbe, mintha az egyenruha valami szégyellnivaló "stigma" lenne! Vallom, hogy nem ezt érdemlik, ezt nem ők "intézték el" maguknak!

Most ez látszólag "spórolás", de előbb-utóbb nagy ára lehet! Ha egy ország (élén annak vezetésével) "életemet és véremet" kéri, csökkentve, sőt elvonva ennek a tevékenységnek anyagi és erkölcsi megbecsülését, akkor rossz vásárt csinál! "Banánért csak majmot lehet kapni!"

czjanos 2012.03.24. 16:42:50

Vadai Ágnes a KDNP-től kér felebaráti segítséget a DK frakcióalakításához. Inkább szembesíteni kellene őket a Salamon László által vezetett bizottság novemberi állásfoglalásával: "a DK hat hónap elteltével alakíthat frakciót".

czjanos 2012.03.25. 21:28:37

Azt kaptuk a KDNP-től, mi várható volt. Tessék egymás mellett nyilvánosságra hozni a novemberi állásfoglalásukat és a mostani döntésüket, következtetésként pedig leírni: hazug banda, a kereszténység jegyében!

Vadai Ágnes 2012.03.26. 07:07:52

@czjanos: A honlapon megtalálható, a frakciószámláló alatt.
süti beállítások módosítása