HTML

Egyenruhás polgár

Vadai Ágnes és barátai blogja

Friss topikok

  • : A kedvenc részem, hogy majd mi felszámoljuk! ki az a 1,3 %-os pártotok? Hát az komoly erő! És arró... (2012.12.31. 17:46) A HÁZŐRÖK
  • sajtospajor (törölt): Kedves ágnes így viselkedik egy demokrata: www.youtube.com/watch?v=grPq-RSNeuU Nem akarom a náci-n... (2012.12.07. 16:52) ADÓSSÁGOM A 2006-OS ŐSZI ESEMÉNYEK MIATT
  • pánpéter: @Evezős: jaja, sikeres volt. :)) fogoytt 2 kilót vagy miért volt sikeres? :) röhögésen kívül nagy... (2012.09.25. 13:22) A TEK-ESEK VÉDELMÉBEN….
  • vityakiraly: Amennyiben a TEK hozzáértő, bizonyosan az ide felkerülő hozzászólásokat is figyelemmel kísérik. Ha... (2012.09.02. 00:33) SZÓLJON MÁR VALAKI HAJDU JÁNOSNAK….
  • FIROBE: Néha az az érzésem, hogy az állam részéről a pancserok, lúzerek, amatőrök (és ez még dicséret is) ... (2012.06.20. 17:08) AZ UD ZRT. ESETE ADÓFORINTJAINKKAL… II.

RÁKOSI, HORTHY MEG A NAGY SEMMI

2012.02.14. 11:41 Vadai Ágnes

Ma betekinthettem a Gripen szerződések módosításába. Az egész eljárás igen meglepő volt. Olyan komoly biztonsági mechanizmus volt velem szemben, hogy magam is ámultam. Pedig elnézve a HM politikai vezetésének tavalyi évi tevékenységét, szerintem inkább tőlük kellene félteni a sereget, és annak titkait, nem pedig tőlem.

Azt hiszem kisebbfajta csoda, hogy még van állománya a Magyar Honvédségnek. Tisztelet és elismerés a teljesítményért, amit nyújtottak a kormányváltás óta, különösen mert a körülmények már nem is spártaiak, hanem kőkorszakiak.

A Gripen szerződések módosítása egyenes következménye annak a hadseregromboló magatartásnak, amely a kormányváltás óta cinikus és ostoba módon fészkelte be magát a Balaton utcába. Levitézlett katonák és civilek egész hada vonult vissza és be a HM-be, sajnos bosszúszomjasan. Az „eredmény” meg lehangoló.
Csak néhány:

  • ZMNE megszüntetése – ezzel felszámolták az önálló tisztképzést Magyarországon
  • Az önálló katonai ügyészség megszüntetése – Polt Péter teljes befolyása alá került ez is
  • KBH és KFH összevonása– nem az ésszerűség, hanem a pénzhiány és az ingatlanok utáni éhség dominált. Ja, és furcsa civilesítés, mert a főigazgató-helyettes az UD Zrt. egyik volt embere.
  • ÁEK - amely hadrendi elem lett  - ezzel megúszható ugyan a pályáztatás, viszont a költségek immár csak a HM-et terhelik, az állomány jelentős része pedig civil.
  • Eddig 1200 megszüntetett munkahely, és állandó egzisztenciális félelem az állományban.
  • Az igazi kedvencem a kamu önkéntes tartalékos rendszer a 2000M mintájú egyenruhába öltöztetett ex-biztonsági őrökkel. A legcikibb mégis a kényszersorozás. Ha szolgálati nyugdíjas vagy, de nem érted el a korhatárt, akkor gyere a rendszerbe és nem fizetsz 16 %-os adót. Nesze neked hazafiság!
  • Volt persze” képesség-gyarapodás” is:
  1. díszőrség minden mennyiségben – palotaőrök fegyver nélkül a Sándor-palotánál, koronaőrök fegyverrel a Parlamentben. Ez utóbbi nyilvánvalóan a köztársasági Honvédség szellemiségének teljes megcsúfolása.
  2. szoboravatás magánkertben
  3. bőgatyás nyugállományú tábornok rock balladában.

Ja, és mindezt az elmúlt 12 év legalacsonyabb honvédelmi költségvetéséből, ami tavaly és idén is a GDP 1%-a alatti.

Összefoglalva a HM politikai vezetésének tevékenységét: Rákosi, Horthy, meg a nagy semmi. Gondolkodásmódban: Rákosi. Propagandában és szimbolikában: Horthy. Költségvetésben meg a nagy semmi.
Ami meg a szerződésmódosítást illeti, biztos vagyok benne, hogy vizsgálóbizottság fog majd alakulni a kormányváltáskor. Azt már most mondhatom, hogy KAMU az egész. Nem lett olcsóbb, sőt; viszont nincs is képesség-növekedés. Akárcsak 2001-ben, most is a következő kormányt terheli majd az igazi kifizetés. Az meg külön vicces, hogy az a szerződés, amit nekem megmutattak, szerintem nem megfelelően lett minősítve.

11 komment

Címkék: hadsereg gripen

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenruhaspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr384104144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FIROBE 2012.02.14. 21:12:54

Induljunk az elejéről:
"Vége a titoknak! Elolvastuk a Gripen-feljegyzést"
Ezt a cikket olvashatjátok, ha erre a linkre ráléptek:

nol.hu/belfold/vege_a_titoknak__elolvastuk_a_hirhedt_gripen-feljegyzest

...110 százalékát kitevő ellentételezést vállalt magyarországi befektetések formájában. A beszerzés körülményeiről ugyanakkor elterjedt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet hivatkozott ülésén Orbán Viktor akkori miniszterelnök a szünetben félrehívta Pintér Sándor belügy-, Matolcsy György gazdasági és Varga Mihály pénzügyminisztert. Azt, hogy mit mondott, azóta sem tudni, jegyzőkönyv nem készült, az összefoglaló feljegyzés pedig államtitok volt, legalábbis eddig. Igaz, ebben utalás sincs arra, hogy az érintettek félrevonultak volna, kizárólag a döntéseket ismerteti...

Szerintem akit érdekel nagyon, hogy miért döntöttek úgy ,ahogy, akkor a HM előterjesztést olvassák el. Ez legalább bizonyítja a megalapozott gyanút:
...„megvizsgálta a HM által előterjesztett ajánlatokat a harcászati repülőgépek bérlésére vonatkozóan”, és azt a döntést hozta,...

A HM előterjesztés az F-16-ot favorizálta, s ez alapján nem dönthettek volna a Gripen mellett. Akkor, mi volt az a bizonyos dolog ami nagy nyomatékkal volt? Nos erről elszámoltathatnák az ott jelenlevőket. Most már nem lehet kibúvót találni.

Amennyiben előkerülne esetleg az a fránya előterjesztés, akkor lenne még ötletem, hogy kit kellene megkérdezni ezzel az anyaggal kapcsolatban. Esetleg a készítőjét, hogy az van-e benne amit írt, és a Légierő Vezérkar néhány prominens személyét is szembesíteném ezzel a dokumentummal. Szerintem lenne kerek szem és nyitott száj. Innentől kezdve már adott, hogy ki volt az aki mesterkedett ebben az anyagban.

A vizsgálódást amennyiben folytatjuk, akkor következnének a beszerzéssel foglalkozó program irodák "Technológiai Hivatal Repülőgép Modernizációs Programiroda" . Ők is hozzátennék a saját ismereteiket.
Ezek után nem lenne más dolgunk, mint Budai Gyulának elmagyarázni a teendőket :-)

Vadai Ágnes 2012.02.15. 07:21:34

@FIROBE: Ha a teljes, és még létező Gripen dokumentáció titkosságát feloldják, akkor sem tudjuk meg az igazságot. Csak akkor, ha OV egyszer őszinteségi rohamában elmondja, hogy mi is történt valójában a kormányülésen, és mi vezetett oda.
Egyébként a módosítás miatt úgy tűnik, hogy 2026-ban van esély arra, hogy nyilvános legyen az egész ügy.

todor48 2012.02.15. 18:31:54

Lehet, hogy nem tudjuk a teljes igazságot, azonban valamennyien tisztában vagyunk vele........

Vadai Ágnes 2012.02.15. 20:34:32

Volt itt egy kommentelő, aki igen alpári szöveget nyomott. Azt is írta, hogy nem hisz a demokráciában.
Közölte, ha kimoderálom, akkor majd más néven visszatér. Kimoderáltam, és ki is fogom, amíg nem emeli a színvonalát.
Mi itt udvariasak vagyunk egymással. Ha ő is az lesz, maradhat.

Tarsoly Antal 2012.02.16. 11:45:50

Tisztelt Beszélgetőtársak!

Sajnos folyamatos hiányérzetem van.
Ismerjük a politika "jeles" képviselőinek gondolatait a hadseregről, de nem ismerjük a parancsnokokét. Nem tudjuk, hogy mit tettek és mit nem tettek a hadsereg lerombolása és a hivatásos és nyugállományúak megaláztatása ellen.

Kedves Ágnes! Talán tisztább lenne a kép, ha megosztaná velünk azon tapasztalatait, amelyeket államtitkárként szerzett a parancsnoki állomány "elleni küzdelemben". Milyen harcot kellet megvívni egy-egy politikai söntés előtt.
Természetesen óvatosan bánva a nevekkel, helyszínekkel és konkrét eseményekkel.

Azért is érdekes a kérdés, mert felvetődik a parancsnoki felelősségvállalás és a parancsnoki gondoskodás kérdése.
Zrínyi azt mondta: "Azért adták kezedbe a hadat, hogy gondot viselj reá!" Ezeknek a szavaknak a szellemisége járta át a katonai főiskolákon, az ZMKA-n, majd a ZMNE-n folyó oktatás alapjait.

Ez a szellemiség a katonai esküben (tiszti fogadalomban)is tükröződik.

Az elöljárói gondoskodás nem egyszerűen humánus, bajtársi, és jogi kategória, hanem racionális összetartó erő is, a harckészültség, hadrafoghatóság, harcképesség elengedhetetlen feltétele.
Biztonsági kérdés.
Tágabb értelemben emberi jogokat is érintő kötelesség.

Egy kis segítséggel öszeszedtem néhány gondolatot a parancsnoki gondoskodásról

gyorkos.uw.hu/idezetek.htm
Idézetek Híres Vitézektől

Pálffy Miklós:
“Minémü fogyatkozásban és szükségben vannak (ti: a végvári katonák), azt csak az Isten tudja. Sokaknak közülük, az, kik vagyon negyven esztendeje, hogy őfelsége szolgálatában vagynak, az orcájokon és vén szakállukon csurgott le az könnyük… Jó hitemre mondhatom, hogy ugyan sokan vannak közülük, hogy három vagy négy napja is nem ehetnek az kenyérből.”

Zrinyi Miklós:
Zrínyi Miklós várkapitányi esküje: „Én Zrínyi Miklós megígérem a Mindenhatónak, azután őfelségének és elöljáróinknak s ennek a szerencsétlen vidéknek, azután nektek… akik itt összegyűltetek… hogy bármi történjék is, akár jó, akár rossz, én titeket sohasem foglak elhagyni, hanem veletek fogok győzni és meghalni…”.
A katonák és polgárok esküje: „Esküszünk… és szentül fogadjuk, hogy hűségesek és szófogadók leszünk, mindenben engedelmeskedni fogunk. Felajánljuk, hogy úgy a legyőzetést, mint a halált elszenvedjük.”

Nyáry Lőrinc:
"Atyámfiai! Abban a búbánatban, amit nekem társaitok okoztak, nagy vigasztalásomra szolgál, hogy ti készen vagytok meghalni a hazáért! Hiába akarnálak titeket ámítani, ti éppúgy tudjátok, mint én, hogy számunkra nincs menekvés, nincs más út, csak a dicsőséges halál. Kössünk hát szent szövetséget életre-halálra, hogy egyik a másikért harcolnia szakadtáig, élete fogytáig!"

És A katonai tudományos folyóiratokban feltalálható a jelenlegi katonáktól is egy-két gondolat:

mhtt.eu/hadtudomany/2008/3_4/091-103.pdf

Benkő Tibor
Gondolatok az ideális parancsnokról

"Legyen képes beleélni magát a beosztottak helyzetébe, tudjon azonosulni gondolataikkal. Tegyen meg minden tőle telhetőt katonái érdekében. Álljon ki mellettük és küzdjön érdekeik megvalósításáért."

Ezért kérdezem: - Hol vannak a parancsnokok?!

Üdv
T.A.

stumbek 2012.02.25. 16:20:14

Annak idején a Légierő Parancsnoksága,valamint a részletes adatokkal alátámasztott összehasonlitó kimutatásokat,javaslatokat asztalra tevő ATFCS-ség(Repülőműszaki Szolgálatfőnőkség)javaslata egyértelműen az F-16-ososk mellett foglalt állást.Emlékszem,még Szabó János miniszter is abban a hitben élt,hogy a javaslatot Orbán Viktor "csontnélkül" elfogadja.Pár perc szünet,majd a Gripen került kihirdetésre! De a legnagyobb baj nem ez volt,hanem az,hogy egy úgynevezett mezitlában gépbeszerzésre mondtak áldást,ami nem teljesitette a Kormányhatározatban foglalt minimális kritériumokat sem!!! Ezért kellett később módositani a szerződést.(Megjegyzem,még a svédek is csodálkoztak az elfogadott tipuson!) Aztán pár évvel később egy szocialista képviselő visszakérdezett: honnét tudod te,hogy a háttérben milyen paktum született a Fidesz és az Mszp között?? Nos,nekem akkor úgy tűnt,hogy pénzmegosztás történt,amire utal az agyonhallgatás,eltussolás,svéd ügyészségi okiratok nem kikérése stb! Lehet,hogy rosszul érzem??!!! Egyébként a Gripen szerződés módositásába a Fidesz képviselők (Simicskó is!) betekinthettek a Bizottsági ülés szünetében,amikor ennek megtárgyalásáról volt szó! Tehát nem igaz,hogy el lett előlük zárva! Talán jó lenne,ha nem beszélnének félre az Urak!!

stumbek 2012.02.25. 16:30:44

Ami az ÁEK-et,Honvédkórházat illeti! Elvárás egy Nato ország részéről,hogy rendelkezzen egy jól felszerelt és minden harci sérülést kezelni tudó kórházi háttérrel.Ez többnyire az USA-ban is azt a célt is szolgálja,hogy az állami vezetés tagjait,külföldi diplomatákat stb is magasszinten ellássa.Nálunk ugyanezt a szerepet tölti be,csak kisebb volumenbe! Az igaz,hogy nagy számban csökkent a hadsereg hivatásos állománya,a szerződéses állomány pedig elenyésző.De!!! A Kórháznak ellátási kötelezettsége van az aktiv (katona és civil)állomány érdekében,de nagyon súlyozott létszámban a nyugállományu állomány és családjaik vonatkozásában.Igy a létszám már belázható,nem is olyan kicsi.Azon kivül a diplomáciai testületek tagjait,kormány tagjait (állami vezetőket) lát el.Egy valamire való NATO országnak igenis rendelkeznie kell katonai kórházzal,magasszintű orvosi,ápolói állománnyal és mögötte pedig magas szinvonalú kutatói bázissal.Jelenleg még rendelkezünk..Csak az a kérdés,hogy meddig?,?

Vadai Ágnes 2012.02.26. 09:57:33

@stumbek: Csakhogy a katonai kórházakban katonák dolgoznak. Az ÁEK-ben meg több a civil.
Egyébként az ÁEK minden egyenruhást és hozzátartozóját ellátja. A kórház azért lett hadrendi elem, hogy el lehessen mondani, hogy nőtt a hadsereg létszáma.
Egyébként lehet hadrendi elem, ha a forrásokat is melléteszik és megemelik a TVK-t. Na, egyik sem történt meg.

Zoli-2 2012.02.27. 11:54:59

A minap a Népszavában Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter úrral, szocialista politikussal volt interjú olvasható az elmúlt egy év kormányzati-gazdasági kudarcairól. A politikus által említett elhibázott intézkedések sorát ezennel ki szeretném egészíteni, mert 2011-ben minden kétség nélkül a szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lettek. A 2011-es intézkedések eredményeként kétmillió ember szembesült azzal, hogy kevesebb pénzt visz haza 2012-ben. Komoly bajba került az egészségügy is, tavaly 1200 orvos hagyta el az országot, sok kórházban műtétek maradnak el, több hónaposak a várólisták, el akarják hagyni hazánkat a rezidensek, iskolákat nem fűtenek, a felsőoktatásba készülők nem kapják meg a lehetőséget arra, hogy diplomát kapjanak, a parlamentarizmus gyakorlatilag nem működik, a sajtószabadságot korlátozzák, a híreket retusálják, az Alkotmánybíróságot, a Legfőbb Ügyészséget, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét pártkatonákkal töltötték fel. És kell szólni az „egyenruhás polgárokról”, a honvédségről is, ahol ezerkétszáz álláshelyet szüntettek meg; megszüntették a ZMNE-t, ezzel felszámolva az önálló tisztképzést hazánkban; most januártól a korábbi katonáknak is 16 százalékos személyi jövedelemadó terheli a szolgálati járandóságát, ha nem jelentkeztek önkéntes tartalékosnak;- és felszámolják az évek hosszú sora alatt példás és szép tevékenységet végző helyőrségi művelődési házak hálózatát is, ezzel is ellehetetlenítve csomó ember, család sorsát. A sort lehetne még folytatni. Elszomorító és elképesztő tehát minden, talán a volt államtitkár, Vadai Ágnes szavaival fejezhető ki a helyzet: „Gondolkodásmódban: Rákosi. Propagandában és szimbolikában: Horthy. Költségvetésben meg a nagy semmi.”
A polgároknak szembe kell nézniük azzal, hogy nem az a bizonyos nyolc év a probléma, hanem az utóbbi kettő!

Odescalchi 2012.03.07. 23:48:18

@FIROBE: Szerény véleményem szerint semmi, mármint a jelenlegi parancsnokoknak nincs igazán gondolata, vagy véleménye. Egy talán akad, de második már biztos nem. Teljes a távirányítás és könyörtelen a szigor. Az eredmény pedig.........rombolás és pusztulás.

Odescalchi 2012.03.07. 23:59:26

@stumbek: Azért ne essünk túlzásokba. Vittem NATO katonát magas szintű konferenciáról a mi kórházunkba.... Életveszélyes volt repülőre ülnie, mégis inkább hazament, sőt, menekült. Saját pénzemből vettem neki szappant, WC papírt, enni és innivalót, stb. mert a VIP lakosztályban ilyesmi nem volt. Arra sem volt persze esély, hogy ezt nekem a HM vagy az MH vagy akárki megtérítse. Végig kellett tolmácsolnom ahogy levetkőztették és kezelték, mert senki nem tudott vele külföldiül kommunikálni. Én nő, ő férfi. Ez a magyar valóság. Két dolgot tehetünk: vagy belátjuk és villámgyorsan változtatunk rajta, vagy tovább nosztalgiázunk, és minden marad a régiben. Van rá két év, hogy kitaláljuk merre és hogyan.
süti beállítások módosítása